Gazdaság

A kormány két hetet adott az üzemanyagkereskedőnek az árcsökkentésre

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 16:47

Nagy Márton bemondta, hogy mennyivel kell csökkenteni az árakat a kutakon, ha nem mozdul az üzemanyagár, akkor kormányzati lépés jöhet.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerda délután rendkívüli sajtótájékoztatón szólította fel az üzemanyagkereskedőket, hogy „önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz” az áraikat.

Az objektív módon meghatározott átlagot a Központi Statisztikai Hivatal fogja közölni minden pénteken 8 óra 30-kor, hogy mi az a referenciérték, ahol a kormány szeretné látni az árakat – mondta Nagy. Az első ilyen publikálás a múlt héten volt, és a tárcavezető szerint ehhez az iparági szereplők alkalmazkodtak, a Mol is, „ez a szerdai és a pénteki árakban is megnyilvánul” – tette hozzá.

Nagy szerint a kormány szerint ez nem elég, mert ezek az árak még mindig magasabbak, mint a régiós átlag. Azt gondolják, hogy a gázolaj 10, míg a benzin estén 27 forinttal magasabbak az árak, mint amit elvárnak. A miniszter azt is bejelentette, 

ha rövid időn belül nem érik el ezeket az árakat, akkor a kormány lépni fog, most két hét haladékot adtak.

Bár a kormány azt hangoztatja, hogy a kereskedők miatt drága a benzin és a gázolja, addig az iparági szereplők szerint a kormány intézkedései miatt magasabbak az üzemanyagárak Magyarországon a régiós átlagnál. „Növekedtek az adóterhek. Ez mindenképpen módosítja a hazai üzemanyagárak szintjét, módosítja a hazai üzemanyagárak pozícióját a régióban” – magyarázta korábban az RTL Híradónak Grád Ottó, az Ásványolaj Szövetség elnöke.

A Fókusz utánajárt, hogyan lehetne olcsóbb az üzemanyag:


Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Gazdaság#üzemanyag#árak#Nagy Márton#benzin#gázolaj#ksh

Címlapról ajánljuk