Gazdaság

Drága a benzin, behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit Nagy Márton

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 15:35

Az Ásványolaj Szövetség már februárban jelezte, hogy a kormány miatt kerül sokba a tankolás.

Berendelte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit, mert elszállóban vannak az üzemanyagárak – írja az Index.

Februrárban Nagy egyeztetett a Mollal és a nagy kútláncokat képviselő Ásványolaj Szövetséggel, akkor azt mondta, az a cél, hogy „a hazai üzemanyagáraknak továbbra is a régiós középmezőnyben kell maradniuk”.

Most azt mondta a lapnak, „úgy látjuk, van itt egy elcsúszás. Ezért a hét második felére behívtam egyeztetésre a Molt és a Magyar Ásványolaj Szövetséget, hogy a korábbi megállapodásunkat hogyan képzelik el. A további lépés ennek a beszélgetésnek a következménye, függvénye lesz. Erről majd tájékoztatjuk külön a médiát.”

A tárcavezető azt is elmondta, hogy az üzemanyagárak nem csak az urali típusú olajárakat követik le. „Van benne profittartalom és sok más elem. Amikor tárgyalunk, akkor ezeket a tényezőket – többek között a profitmarzsokat – vizsgáljuk, hogy indokolt-e, és ezek más szomszédos országokban hogyan alakulnak.”

A februári egyeztetés után az Ásványolaj Szövetségnél azt mondták, hogy a kormány intézkedései miatt magasabbak az üzemanyagárak Magyarországon a régiós átlagnál. „Növekedtek az adóterhek. Ez mindenképpen módosítja a hazai üzemanyagárak szintjét, módosítja a hazai üzemanyagárak pozícióját a régióban” – magyarázta az RTL Híradónak Grád Ottó, a szervezet elnöke.


Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

#Gazdaság#Nagy Márton#mol#magyar ásványolaj szövetség#drágulás#üzemanyag

Címlapról ajánljuk