Gazdaság

Lemondott a Boeing vezérkara

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 25. 14:02

Dave Calhoun, a Boeing vezérigazgatója az év végén távozik a legendás amerikai repülőgépgyártó cég éléről, miután végzetesen megrendült a bizalom a Boing által gyártott utasszállító repülőgépek biztonságosságában.

A jelek szerint tarthatatlanná vált a Boeing vezetőségének helyzete, ezért hétfőn az amerikai repülőgépgyártó cég közleményben tudatta, hogy három fontos pozícióban is változás történik:

  • Dave Calhoun vezérigazgató az év végén távozik,
  • Larry Kellner igazgatótanácsi elnök nem indul a következő vezetőségi választáson, helyére Steve Mollenkopfot szavazták meg független elnöknek,
  • Stan Deal, a kereskedelmi repülőgépek részlegének elnök-vezérigazgatója azonnali hatállyal visszavonul, helyét Stephanie Pope veszi át.

A legendás seattle-i repülőgépgyártóba vetett bizalom az utóbbi években végzetesen megrendült. 2018-ban és 2019-ben két vadonatúj Boeing 737 Max repülőgép zuhant le több mint 340 ember halálát okozva. Dave Calhoun vezérigazgató a két légikatasztrófa után vette át a cég vezetését Dennis Muilenburgtől, emlékeztet az Associated Press híre.

Az utóbbi időben ismét egy sor légi incidens miatt került a cég a hírekbe, a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) január elején elrendelte a Boeing seattle-i gyárának átfogó ellenőrzését, miután az Alaska Airlines Boeing 737 Max repülőgépének vészkijárati ajtaja repülés közben kiszakadt a helyéről. A múlt héten az FAA közölte, hogy a vállalat hathetes ellenőrzése során „több olyan esetet találtak, amikor a vállalat nem tartotta be a minőség-ellenőrzési követelményeket”.

Az Alaska Airlines incidense után hat héttel Ed Clark a cég 737-es programjának vezetője 18 év után, azonnali hatállyal elhagyta a vállalatot.


A Boeingre a megrendelők is panaszkodnak, sorozatos minőségi hibák, a megrendelések lassú teljesítése miatt. Vannak légitársaságok, amik bejelentették, hogy kénytelenek felülvizsgálni az erre az évre vonatkozó üzleti terveiket a Boeing hibájából.

Dave Calhoun a Boeing dolgozóihoz írt körlevelében elismerte, hogy az Alaska Airlines incidense volt az utolsó csepp a pohárban.

„Továbbra is alázattal és teljes átláthatósággal kell reagálnunk erre az incidensre. Vállalatunk minden szintjén teljes elkötelezettséggel kell lennünk a biztonság és a minőség iránt” – fogalmazott az év végén távozó igazgató, leszögezve azt is, hogy a cég előttünk álló átmeneti időszakban továbbra is határozottan arra fognak összpontosítani, hogy az elmúlt öt év rendkívüli kihívásai után visszaállítsák cég stabilitását, a Boeing repülőgépekbe vetett bizalmat.

A Boeing igazgatótanácsa Steve Mollenkopf vezetésével választja meg majd Dave Calhoun utódját.

A cég vezetőségének radikális átalakítását azután jelentették be, hogy két héttel ezelőtt holtan találták John Barnettet, a Boeing egy korábbi minőségellenőrét, aki 2019-ben nyilvánosságra hozta a repülőgépgyártó óriáscég belső hiányosságait, súlyos biztonsági szabálysértéseit. Barnett nyugdíjba vonulása után hosszan tartó pereskedésbe kezdett a cég ellen. Azzal vádolta a céget, hogy lejárató kampányt indítottak ellene. A férfi vallomást tett volna a perében, de nem jelent meg a bíróságon. Ezután találták holtan autójában, egy szálloda parkolójában.

A Boeing rossz szériájának egyik legutóbbi esete az volt, amikor a United Airlines egyik gépének felszállás közben leszakadt az egyik kereke:.


Nyitókép: Dave Calhoun a január 25-i szenátusi bizottsági meghallgatásra érkezik Washingtonban – Fotó: Aaron Schwartz/NurPhoto via Getty Images

#Gazdaság#egyesült államok#boeing#vezetés#lemondás

Címlapról ajánljuk