Gazdaság

Személyeskedésig fajult a miniszter és a jegybankelnök ellentéte

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 14:47

Matolcsy György és Nagy Márton a nyilvánosságban üzenget egymásnak.

Ismét bírálta a kormány gazdaságpolitikáját Matolcsy György. A jegybankelnök csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Legek díjátadóján hibásnak nevezte, hogy a kormány 2021 közepétől jelentős gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, szakítva a 2010-es évek gazdaságpolitikájával.

A Portfolio idézte Matolcsy Györgyöt, aki szerint a fogyasztásorientált gazdaságpolitika kudarcra van ítélve, ehelyett vissza kell térni a beruházásorientált gazdaságpolitikához. Úgy látja, hogy az említett fordulat mellékszálaként támadás zajlik a jegybank függetlensége és önállósága ellen.

Mind tudjuk, hogy minden ilyen lépés, interjú, vitairatnak álcázott támadás mögött személyek állnak, be kell vallanom, hogy nekem, nekünk rosszul esik, hogy egy volt kollégánk irányítja ezeket a támadásokat

– jelentette ki Matolcsy György, egyértelműen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterre utalva. Nagy Mártont, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt, Matolcsy György szerint

ki kellett tennünk a jegybankból, ki kellett ebrudalnunk, ahogy azt a miniszteruraknak akkor elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, ami a jegybank érdekeivel ellentétes viselkedést is mutat.

Nagy Márton az elhangzottakra az atv.hu-nak nyilatkozva reagált. Szerinte nem történt modellváltás, a kormány továbbra is beruházás alapú, exportorientált gazdasági modellben hisz, a bírálatokban pedig összekeverik a ciklikus, rövidtávú elemeket a hosszútávú, fundamentális elemekkel.

A személyes támadásra vonatkozólag pedig csak azt tudom mondani, hogy 2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!

– jelentette ki.

Korábban Nagy Márton arról beszélt, hogy a jegybanknak nincsenek hatékony eszközei az infláció ellen, ezért kellett ezt a feladatot átvennie a kormánynak.

Nyitókép (archív): MTI/Soós Lajos

#Gazdaság#matolcsy györgy#Nagy Márton#személyeskedés#mnb#infláció#gazdaságpolitika

Címlapról ajánljuk