Gazdaság

Vigyázat! Megváltoztatta a kormány a gépjárműadó fizetésének szabályait

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 14:08

Egy összegben kell fizetni és a befizetés határideje is változik. 

Változik a gépjárműadó (közismert nevén súlyadó) befizetésének rendje – mondta az állami hírügynökségnek Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. Az adót eddig két részletben, március 15-ig illetve szeptember 15-ig kellett befizetni, idén viszont egy összegben kell fizetni, április 15-ig. Az államtitkár szerint ez sokaknak könnyebbséget jelent, mert nem kell ezzel kétszer foglalkozni.

Az intézkedés mintegy 3,5 millió magánszemélyt, vállalkozást és céget érint. Az államtitkár kifejtette: a kormány azért is döntött a szabályok egyszerűsítése mellett, mert az adózók nagy részénél az évi kétszeri fizetés során sokszor megtörtént, hogy vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy éppen duplán kifizették.

Felhívta a figyelmet arra: ha valakinek problémát okozna az évi egyszeri fizetés, az kérhet részletfizetést, ami a NAV mobilalkalmazásában (NAV-Mobil) csak néhány kattintás, ráadásul automatikusan jár. Az öthavi, pótlékmentes részletfizetés június 30-ig, évente egyszer vehető igénybe.

A legegyszerűbb annak a szervezetnek lesz, amelynek járműve költségvetési szerv, egyesület vagy alapítvány tulajdonában van, és nem keletkezett a tárgyévet megelőző évben társasági adófizetési kötelezettsége, annak ugyanis nem kell gépjárműadót fizetnie.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Gazdaság#adó#gépjárműadó

Címlapról ajánljuk