Gazdaság

Irreálisan magas béreket követelnek a magyar dolgozók

rtl.hurtl.hu

2024. február 15. 6:52

A dolgozók többsége a 10-20 százalékos emelést tartja reálisnak, negyedük pedig ennél is nagyobb emelésre vágyik. A cégek viszont általában 5-10 százalékos növelést terveznek.

A munkavállalók 43 százaléka idén 5 és 10 százalék közötti béremelésre számíthat – írta a Hays Hungary felmérése alapján a Portfolio

A vállalatok idén kisebb emeléseket terveznek, mint tavaly, ugyanakkor a legtöbben továbbra is érdemi munkaerőhiányról számolnak be, a nyitott pozíciókat egyre nehezebb betölteni.

A kutatás szerint:

  • a válaszadók közel negyede szerint több álláskereső van most a piacon, mint a korábbi években, de a helyek betöltésénél nehézséget okoz a képzettség hiánya és a bérigények. A munkáltatók csaknem fele szerint irreálisak a fizetési igények.
  • A felmérést kitöltő munkaadók 85 százalékban a hazai munkaerőpiacról vesznek fel munkaerőt.
  • A szakember, specialista, szenior, illetve menedzser pozíciókat a legnehezebb betölteni.
  • Tízből négy vállalat idén 5 és 10 százalék közötti emelést tervez, azonban csaknem 30 százalékuk 10 és 15 százalék között növelné a fizetéseket. 15 százaléknál nagyobb béremelésre idén a munkavállalók mindössze 6 százaléka számíthat.
  • A Randstad kutatása szerint a dolgozók többsége a 10-20 százalékos emelést tartja reálisnak, negyedük pedig ennél is nagyobb emelésre vágyik.

Korábban megkérdeztük a kormányt, hogyan értékelik, hogy a most 232 ezres minimálbér kevesebbet ér a boltokban, mint 167 ezres tavalyelőtt. Azt írták, hogy „a minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal fog emelkedni decembertől”.


Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Aref Taherkenareh/MTI/EPA

#Gazdaság#munkaerőpiac#béremelés#fizetés#munkaerőhiány

Címlapról ajánljuk