Gazdaság

Váratlanul rossz gazdasági adatok érkeztek

rtl.hurtl.hu

2024. február 14. 12:29

Recesszióban zárta 2023-at a magyar gazdaság.

 

2023 első három negyedévében a gazdaság teljesítménye a nyers, valamint a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint  is 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, írja a Központi Statisztikai Hivatal becslése alapján az MTI.

A harmadik negyedévben a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3 százalékkal, a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Magyarország bruttó hazai terméke 2023 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye szintén nem változott – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

2023-ban a bruttó hazai termék a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,8 százalékkal maradt el az előző évitől.

A friss GDP-adat meglehetősen rossznak számít az előzetes várakozások fényében. Az elemzők arra számítottak, hogy az utolsó negyedévben, ha az előzőnél lassabb tempóban is, de nőtt a magyar gazdaság, átlagosan 0,4 százalékos bővülést vártak az előző negyedévhez képest. A harmadik negyedévben ez a mutató még 0,9 százalékos volt, ami akkor azt jelentette, hogy a negyedik legjobb európai teljesítménnyel lőtt ki a magyar gazdaság az akkor már négy negyedéve tartó technikai recesszióból, írja a 444.

Nyitókép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter 2024. február 13-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

#Gazdaság#ksh#gdp#recesszió#gazdasági növekedés#magyar gazdaság

Címlapról ajánljuk