Gazdaság

Itt a rabszolgatörvény hatása: csak havi 1-2 szabadnapot kötelező kiadni a dolgozónak

rtl.hurtl.hu

2024. február 5. 6:37

A vendégmunkások esetében alkalmazzák is ezt a lehetőséget, a magyar munkavállalók ebbe nem mennek bele.

Igen rugalmas feltételeket kínál az extrém munkaidő-beosztásokra a magyar munkajog – írta a 24.hu.

A salgótarjáni Bumchun Precision Hungary Kft. egyik volt munkatársa például arról számolt be, hogy volt az üzemben néhány kirgizisztáni vendégmunkás, ők egy hónapban 30 napból 28-at dolgoztak 12 órában és kizárólag éjszakai műszakban.

A dolgozó felidézte az üzem egyik dél-koreai menedzserének szavait is: „A magyar ember túl sokat betegeskedik, túl sokszor akar szabadságra menni, és nem akar túlórázni.” Ez egyébként nem igaz, a betegségek és a szabadságok nem haladták meg az átlagot, ugyanakkor a vendégmunkásoknak nem itt él a családjuk, így szinte csak a munkájukra koncentrálnak.

Az extrém munkaidő az Orbán-kormány 2019-es, rabszolgatörvényként elhíresült Munka örvénykönyve (Mt.)-módosítása nyomán vált lehetővé. Azóta – kollektív szerződés alapján – a 36 hónapos munkaidőkeretet is lehet alkalmazni, az azóta hatályba lépett szabályok pedig tovább enyhítettek a munkaidő-beosztási szabályokon. Legutóbb 2023-tól a heti pihenőidőre vonatkozó szabályok kapcsán történt ilyen, munkavállalói szempontból kedvezőtlen változás. 

Semmilyen munkaidő-szervezési szabályt nem sért meg tehát az a hazai termelőüzem, amely adott hónapban 30-ból 29 napon át, akár napi 12 órás – külön megállapodás szerinti munkaközi szünettel együtt 13 órás – munkarendben dolgoztat egy operátort, feltéve, hogy például többműszakos a munkáltató tevékenysége és hosszabb munkaidőkeretet alkalmaz. 

A törvény azt is lehetővé teszi, hogy a munkáltató ugyan a munkaidő-beosztásban megjelöli a heti pihenőnapot, de ténylegesen nem adja ki. Tekintettel arra, hogy a heti két pihenőnapra vonatkozó szabály az Mt.-ben beosztási szabály, így ettől a beosztástól mint tervtől is eltérhet a tényleges teljesítés. Amennyiben a természetben nem kiadott pihenőnapokat 100 százalékos bérpótlék mellett fizetik ki, akkor a cég a munkajog szabályai szerint 

egy vasárnap kivételével a tárgyhó minden napján a törvény betűjét nem sértve elrendelheti a munkavégzést.

A beosztás szerinti heti munkaidő nem feltétlenül 40, hanem egyes heteken például 72 óra is lehet. 

A kabinet a munkajogi szabályozáson nem fog módosítani a vendégmunkástörvény átírásakor. A „szent tehenek” megmaradnak, így például a munkaidő-szabályozást sem fogják érdemben átalakítani, elsősorban csak az etikai problémákat orvosolhatják: külföldi vendégmunkásra nem lehet cserélni a magyar munkavállalókat.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Getty Images 

#Gazdaság#munkajog#munkahely#vendégmunkás#rabszolgatörvény

Címlapról ajánljuk