Gazdaság

Egyre szebbnek látják a jövőt a magyarok az inflációs szenvedés után

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 15:29

Egy hónap alatt jelentősen javultak a várakozások.

A GKI frissen közölt felmérése szerint a lakossági várakozások jelentősen javultak decemberhez képest, a magyarok egyre szebbnek látják a jövőt az „inflációs rémálom után”. A Blikknek a Bank360 szakértője, Tóth Levente nyilatkozott erről.

Azt mondta: „nem arról van szó, hogy most mindenki fénylően látja a jövőt, hanem az elmúlt két évhez viszonyítva lesz jobb, ami valóban egy borzasztóan magas inflációt, jelentős reálbércsökkenést, ráadásul a tavalyi év egy gazdasági visszaesést is hozott. Most már úgy látják a vállalkozások és a lakosság is, hogy ezen már túl vagyunk vagy túl leszünk”.

Mit jelent ez számokban?

A GKI fogyasztói bizalmi indexe gyorsuló ütemben nőtt januárban: a mutató közel kétéves rekordmagasságba emelkedett. A felmérések három évtizedes történetében még sosem fordult elő ekkora javulás egyik hónapról a másikra.

A januári adat -19 pontos lett, a tavaly decemberi -30,7 pontos után. A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése is jelentősen kedvezőbb lett az előző havinál. A lakosság inflációs várakozása enyhén emelkedett, míg a munkanélküliek számának várható alakulását illető kilátás kissé javult az év utolsó hónapjához képest.

Tóth szerint „az infláció csökkenése várhatóan azt is eredményezheti, hogy újra, egy éves átlagban már nem fog csökkenni a reálbér, vagy esetleg növekedni is fog. Pont a január az a hónap, amikor az emberek megtapasztalják, hogy mekkora fizetésemelést is kapnak”.

Azt is hozzátette: „Különösen az éven belüli tendenciák alapján reális lenne az, hogy 2024-re a fogyasztás az nagyjából visszaálljon a 2022-es szintjére”.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#gki#infláció#várakozás#optimizmus#szakértő

Címlapról ajánljuk