Gazdaság

VSquare: a kínai BYD járműveihez igazíthatja a kormány az autóvásárlási támogatásokat

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 21:00

A Vsquare információi szerint a kormány így elérheti, hogy mindig legyen kereslet a kínai BYD-autógyártó elektromos járműveire.

A kínai BYD-autógyártó járműveire szabhatja a magyar kormány az egyik uniós zöldenergia-projekt elektromos-autóvásárlási támogatását, hogy garantálja annak forgalmát – írja a Vsquare hírlevele alapján a Telex.


A kormány ősszel jelentette be, hogy 90 milliárd forintból fognak támogatást nyújtani a magyar vállalatoknak elektromos autók vásárlására, és a magyarországi töltőhálózat kiépítésére. Mindez uniós finanszírozással, a REPowerEU projektből valósul meg, amelynek célja a tagállamok energiafelhasználásának a zöldítése.

Mint arról beszámoltunk, a magyar kormány decemberben jelentette be, hogy Szegeden építi meg európai gyártóközpontját a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD. A kormány több mint 60 milliárd forintot biztosít a gyárnak helyet adó ipari park fejlesztésére, és Szijjártó Péter külügyminiszter közölte: a beruházást közvetlenül is támogatják. A Vsquare által megkérdezett iparági források közül többen már régóta gyanították az üzletet a BYD és a magyar kormány között, hiszen olyan,

mintha az elektromos autóvásárlási támogatásokat a kínai autógyártó járműveire szabták volna. A nemzetközi oknyomozó portálnak ezt egy egykori magas beosztású kormánytisztviselő is megerősítette.

Ez pedig azt jelentené, hogy a kormány az EU-s zöldítési projekt pénzéből tudná garantálni, hogy folyamatosan legyen kereslet a BYD elektromos autóira, amivel segítene a kínai gyártónak abban is, hogy megvethesse a lábát nemcsak a hazai, hanem az európai piacokon.

A munkanélküliek közül sokan nem felelnek meg, így kérdés, ki fog a BYD szegedi gyárában dolgozni – ezzel is foglalkozott korábbi riportjában az RTL Híradó.


Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnököt köszönti Vang Csuan-fu, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó cége, a kínai BYD alapító-elnöke a cég autógyárban, a dél-kínai Sencsenben 2023. október 19-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Gazdaság#byd#elektromos auto#autóvásárlási támogatás#kormány

Címlapról ajánljuk