Gazdaság

Lázár János „fegyvert” akar a multik ellen

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 14:12

Lázár János szerint vannak olyan multik, amelyek zsebre teszik az állami támogatásokat, majd az ígéreteiket megszegik. A miniszter úgy véli, a makói Continental is ilyen.

Fogd a pénzt és fuss! Ezt a játékot játssza a Continental gumigyár Magyarországgal és Makóval szemben. Amíg hagyjuk. Az én javaslatom az a kormánynak, hogy ne hagyjuk

– írta Lázár János építési és közlekedési miniszter a Facebookon kedden.

Lázár szerint – aki egyébként annak a körzetnek az országgyűlési képviselője, ahova Makó tartozik – „bizonyos multik palira veszik Magyarországot és a magyar munkavállalókat. Az állami támogatást zsebre teszik, a maguk ígéreteit pedig üzemszerűen megszegik: sorra kirúgják az embereket, de azt is úgy, hogy azzal a lehető legnagyobb félelmet és bizonytalanságot keltsék a munkavállalókban”.


Azt tanácsolja a posztban, hogy terjedjen ki a szuverenitásunk védelme erre a kérdésre is. 

Mert amit a Continental Makón csinál, az bizony támadás a magyar gazdaság, a magyar munkaerőpiac, a magyar emberek ellen. Politikai, jogi fegyverre van szükség, amellyel védekezhetünk ellene. Ideje megtalálni ezt a fegyvert


– tette hozzá.

A Continental makói üzemében az elmúlt hetekben elbocsátások kezdődtek, a szakszervezet szerint olyanoknak is felmondtak, akik korábban külföldi vendégmunkásokat tanítottak be, és 10-20 éves tapasztalattal rendelkeznek.


Vasárnap a szakszervezet nyílt levelet tett közzé, amiben azt követelték a gyár tulajdonosaitól, hogy váltsák le a magyar menedzsmentet.

A K-Monitor egyébként kommentben ajánlott Lázárnak megoldást a helyzetre. Azt írták, „fantasztikus lenne például, ha az egyedi kormánydöntéssel a multiknak kiosztott évi 100-200 milliárd Ft-nyi támogatás (és az egyéb, nem nyilvános támogatások, kedvezmények) adatai beruházásonként követhetőek lennének mindenki számára. Így a város, a melósok, a beszállítók és mindenki látná, hogy mennyi pénzt kap egy cég a közösből, és ezért cserébe mit vállal beruházások, munkahelyek tekintetében”. Úgy gondolják a civil szervezetnél, hogy ezt kellene beterjesztenie a kormány elé a miniszternek.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

#Gazdaság#lázár jános#multik#Continental#makó#állami támogatás#K-Monitor

Címlapról ajánljuk