Gazdaság

Durvul a tél, befagytak a hitelkamatok, nem csökkennek tovább

rtl.hurtl.hu

2023. december 4. 6:13

 Hiába csökkent a jegybank.

November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az MNB, a pénzintézetek alig reagálnak rá, írja a Bank360.

Mint írják, december elején megismétlődött a novemberi forgatókönyv a lakossági hitelpiacon, csak mutatóban volt olyan bank, amelyik csökkentett valamelyik kölcsönének kamatán. Az önkéntes kamatplafon alatt lévő lakáshitelek árához pedig még véletlenül sem nyúltak. 

A Magyar Nemzeti Bank mindeközben nem állt le a májusi óta tartó kamatcsökkentésekkel, és már az alapkamatát vágta októberben és novemberben, összesen 1,5 százalékkal.

A portál emlékeztet rá: a bankok előrehozott kamatcsökkentéseket hajtottak végre október 9-én, amikor – fejet hajtva a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérésének – 8,5 százalékos THM-plafon alá vitték a lakáshiteleiket.  

A minisztérium október közölte, hogy a lakáshitel kamatplafon mértéke egy újabb jegybanki döntés esetén, várhatóan december során tovább csökkenhet. Decemberben tehát újabb kormányzati kérés érkezhet a bankokhoz. 

A kérdés csak az, hogy ezt már a novemberi alapkamat-csökkentés megalapozta vagy még kell hozzá az ebben a hónapban várható újabb MNB-vágás, írja a bank360.

A referenciakamatok változása alapján 8 százalékos vagy az alatti lakáshitel kamatplafont is kérhet a gazdaságfejlesztési miniszter a bankoktól, attól függően, hogy újabb előrehozott csökkentést vár el tőlük, vagy most kerül majd nagyjából összhangba a referenciakamatok és a kölcsönkamatok mérséklődése – prognosztizálják a Bank360.hu hitel-összehasonlító portál szakértői.

Mindenesetre, ha október után újra ez történik, akkor a lakáshitelek piacán rögzülhet az a helyzet, hogy a kamatokat akkor változtatják a bankok, amikor a kormány a kamatplafon csökkentését kéri, és az összes ajánlat az attól számított bő egy százalékon belül lesz, írják.

A kamatplafon azonban a lakossági piacon csak a lakáscélú hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM) érinti, a többi kölcsön árát közvetlenül nem befolyásolja. Október eleje óta azonban a személyi kölcsönöknél sem hajtottak végre kamatcsökkentést a bankok, és ebben december 1. sem hozott változást. A kamatplafon által nem érintett jelzáloghitelek kamatain is csak egyetlen hitelintézet, a CIB Bank csökkentett az év utolsó hónapjának elején. A szabad felhasználású és a hitelkiváltásra felvehető jelzáloghitelek ügyleti kamatát 0,42-1,20 százalékpont közötti mértékben mérsékelte az igazolt jövedelemtől és a választott kamatperiódustól függően.

Nyitókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2023. április 17-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

#Gazdaság#hitelkamat#jegybank

Címlapról ajánljuk