Gazdaság

Itt az új MÁV-menetrend, több járatnál is nő a menetidő

rtl.hurtl.hu

2023. november 28. 19:38

Több Intercity vonat menetideje is nő, tovább tart majd Budapestről Nyíregyházára és Szegedre is eljutni.

December második vasárnapján életbe lép a MÁV új menetrendje, ami egy éven át lesz érvényes. A vasúttársaság tájékoztatása szerint több vonalon is tovább élvezhetjük a vonatozást. Így például az InterCity vonatok menettartama Budapest-Nyugati pályaudvar és Nyíregyháza között 6 perccel, Nyíregyháza és Budapest között 5 perccel növekszik, Budapest és Szeged között pedig 3-4 perccel nő a menetidő. Miskolcról a Keleti pályaudvarra az eddiginél 7 perccel hosszabb lesz az út, míg visszafelé nem változik a menetidő.

Azt is közölték, egy tucattal bővül azon vasútvonalak száma, ahol csak akkor állnak meg a vonatok, ha van le- vagy felszálló utas. A leszállási szándékot – ahogy a buszokon is – egy leszállásjelző gomb megnyomásával lehet. Az indoklás szerint így a felesleges megállások kiiktatásával javulhat az energiafogyasztás és pontosabbá válhatnak a vonatok.

A budapesti elővárosi közlekedésben is lesznek változások:

  • Dunaújvárosból hajnalban és reggel egy-egy új zónázó vonat indul (4:32, 7:32), a Déliből 6:15-kor és este negyed kilenckor megy el egy zónázó Dunaújvárosig.
  • Elindítanak két esti Budapest-Monor személyvonatpárt hétvégéken (Nyugatiból 18:05 és 19:05-ös indulás, Monorról 19:06 és 20:06), és még egy esti Cívis InterRégiót is forgalomba állítanak (19:25-kor indul a Nyugatiból),
  • Nagykátáról az S60-as vonatok és Szolnokról a G60-asok hétvégén 60 helyett 40 percenként követik egymást.

A Budapest-Győr vonalon elméletileg december 10-től ugyanúgy járnak majd a vonatok, mint a lezárásokkal járó felújítás előtt. Nincs változás ahhoz képest, amki nyárig volt, vagyis a felújítással nem változik a menetidő.

Akit érdekel a teljes menetrend, itt találja. Szolid 650 oldal.

Azt nem tudni, a késésekkel mi lesz. Annyi biztos, idén csaknem hétmillió forint kártérítést fizetett ki a MÁV emiatt az év első kilenc hónapjában az utasoknak:


Nyitókép: MTI/Katona Tibor

#Gazdaság#máv#vasút#menetrend#módosítás#miskolc#győr#dunaújváros

Címlapról ajánljuk