Gazdaság

Durván drágulnak cukrászdák, alig találni már 1000 forint alatt süteményt

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 21:04

Az ipartestület elnöke szerint a minőségi süteménynek minőségi ára van.

„Aki jár vásárolni, az naponta tapasztalhatja, hogy mekkora áremelkedés történt az alapanyagok terén. Lehet, hogy pont ettől lettek megértőbbek a vendégek is és kicsit könnyebben fogadták el, hogy aki minőségi alapanyagokból készíti a süteményt, azt sajnos nem lehet olcsóbban kihozni” – nyilatkozta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Portofliónak.

Mint mondta, vannak olyan települések, ahol még ki lehet fogni 1000 forint alatt egy szelet süteményt, ám a vendégek többsége mostanra tudomásul vette, hogy a „minőségi süteménynek minőségi ára is van”. A drágulást a költségek jelentős növekedésével magyarázza: sok vállalkozásnak a tartalékát az energiaköltségek emésztették fel, lévén a cukrászat kifejezetten energiaintenzív tevékenységnek számít.

Amíg a fagylalt ára idén jóformán csak az általános infláció mértékével emelkedett, a sütemények áránál nagyobb áremelés vált szükségessé a megnövekedett költségek miatt

 

– fogalmazott az ipartestületi elnök a gazdasági portálnak.

Hozzátette, a kakaói világpiaci ára is növekszik, jövőre igencsak jelentős csokoládéár-emelés várható. Úgy látja, nagyjából háromszorosára emelkedett a cukrászdák energiaköltsége idén a tavalyi évhez képes, így éves szinten akár több tízmillió forint pluszbevételt kell termelnie egy vállalkozásnak ahhoz, hogy a számlákat ki tudja fizetni.

Azonban Erdélyi Balázs állítja, egy étteremben kínált desszert árához képest még mindig jóval olcsóbb egy cukrászdai sütemény. Sőt, ha a nemzetközi árakhoz mérjük, akkor a 4-5 eurós, vagyis 1500-1875 forintos árhoz képest is még olcsóbb itthon egy szelet sütemény. Ám azt is hozzátette, hogy lassan azért kezdünk felzárkózni ebben a tekintetben.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Gazdaság#cukrászda#cukrászat#sütemények#desszertek#drágulás

Címlapról ajánljuk