Gazdaság

Nyugdíjasok, figyelem! Márciusban újra csönget a pénzes postás

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 14:08

Az inflációs előrejelzésből 6 százalékos nyugdíjemelés következik, de a költségvetési törvény felülvizsgálatával ez még módosulhat.

A jövő évi, nyugdíjra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat gyűjtötte össze cikkében a Pénzcentrum. A leírtakból egyebek mellett ezek derülnek ki:

  • Az idei 441 milliárd forintos kiadás után a jövő évi költségvetési törvényben már 467 milliárd forintot, a teljes jövő évi nyugdíjkassza 7,76 százalékát kell fordítani a nők kedvezményes nyugdíjára.
  • A 2024. január 1. és december 31. között megállapítandó nyugdíjak összegének számítására új valorizációs szorzókat kell alkalmazni, ezek várhatóan 14 százalékkal magasabbak lesznek, mint az idén alkalmazott valorizációs szorzók. Az erről szóló kormányrendelet 2024 márciusában, legkésőbb április elején jelenik majd meg.
  • Január elsejétől a nyugdíjakat 6 százalékkal emelik, mert a költségvetési törvényben ekkora inflációs előrejelzés szerepel. A költségvetési törvény esetleges decemberi felülvizsgálata során az inflációs előrejelzés még módosulhat. A 6 százalékos emelés 390 milliárd forinttal kerül többe a költségvetésnek.
  • Ha a 2024 januárja és augusztusa között mért tényleges inflációs adatokból becsülhető éves infláció mértéke meghaladja a januári emelés mértékét, akkor novemberben kiegészítő nyugdíjemelésre vagy egyösszegű kompenzációra kerülhet sor.
  • A 2024. februári nyugdíjjal együtt utalják a már emelt összegű nyugdíj 100 százalékával megegyező plusz juttatást, 13. havi ellátásként.
  • Ha a jövő évi várható GDP-növekedés meghaladná a 3,5 százalékot (amire a jelenlegi előrejelzések alapján nem látszik reális esély), akkor 2024 novemberében nyugdíprémiumot fizethetnek.

Nemrég arról írtunk, hogy ötször annyi 70 év feletti nyugdíjas dolgozik Magyarországon, mint 2010-ben, főként kényszerből.

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

#Gazdaság#nyugdíj#infláció#nyugdíjemelés#nyugdíjprémium#13. havi nyugdíj

Címlapról ajánljuk