Gazdaság

Ötször annyi 70 év feletti nyugdíjas dolgozik, mint 2010-ben, főleg kényszerből

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 6:39

Míg a fejlett nyugati országokban csak azok a nyugdíjasok dolgoznak, akiknek ahhoz valóban kedve van, Magyarországon főleg a kényszer viszi rá az időseket, hogy munkát vállaljanak. 

2010-ben még csak hatezer, 2022-ben viszont már 28 ezer, 70-74 éves nyugdíjas dolgozott Magyarországon – írta a Népszava. Közben szintén emelkedett a 65-69 éves korosztályban is a nyugdíj mellett dolgozó emberek száma: 2010-ben 25 ezren voltak, 2022-ben már 84 ezren.

Erre főleg a kényszer viszi rá az embereket – mondta el a Népszavának Molnár László. A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint az alacsony keresetek és indulónyugdíjak miatt vállal sok nyugdíjas munkát, hiszen az ellátás 20-30 százalékkal alacsonyabb, mint az utolsó évek átlagkeresete volt.

Utalt a Policy Agenda elemzésére, amely szerint 2022-ben a nyugdíjasok több mint felének, 1,2 millió idősnek az ellátása nem érte el a nyugdíjas létminimum 145 ezer forintos szintjét. A nyugati országokban, ahol jók a fizetések, majd a nyugdíjak is, csak az dolgozik, akinek ahhoz valóban kedve van – írta a Népszava.

Hasonlóan látja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szakértője is. Marosi János is úgy vélte, főleg a pénz a fő motiváló erő – írta a Népszava. Marosi elmondta, hogy van olyan nyugdíjas ismerőse, aki azért dolgozik, mert még a lakáshitelét törleszti, egy másik pedig az unokájának segít saját otthonhoz jutni.

Mire lesz elég a novemberi nyugdíjemelés

Novemberben 3,1 százalékos nyugdíjemelés jön, a Reggeliben Farkas András nyugdíjszakértő beszélt arról, hogy ez mire lesz elég a nyugdíjasoknak, és milyen további emelések várhatók a következőkben. Felvázolta: a magyar szabályozás szerint mindenki ugyanakkora emelést kap, ezt az alacsony nyugdíjjal rendelkezők méltánytalannak tartják, akik pedig 500 ezer forint körül kapnak, úgy érzik, megszolgáltak a magas nyugdíjért, így nekik nagyobb összegű emelés jár. 


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Gazdaság#nyugdíjas#nyugdíj#munka#munkahely

Címlapról ajánljuk