Gazdaság

A tao után már a csipszadó egy részét is felajánlhatják a cégek

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 17:57

Megalakult a „Netabölcsek Tanácsa”; Révész Márius szerint a testület a garancia arra, hogy a mintegy 8,5 milliárd forintnyi felajánlást hatékonyan használják fel.

A népegészségügyi termékadóra (neta), közismert nevén csipszadóra kötelezett cégek a befizetéseik 10 százalékát az aktív életmódot és a napi testmozgást elősegítő programokra és fejlesztésekre ajánlhatják fel – jelentette be a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Révész Máriusz azt mondta, az idei költségvetésben 85 milliárd forint neta-bevétellel számol a kormány, így akár 8,5 milliárd forint is rendelkezésre állhat az aktív Magyarország programjaira.

Annak érdekében, hogy a cégeket meggyőzzék a felajánlásokról, egészségügyi és más szakemberekből megalakult a „Netabölcsek Tanácsa”; a testület garancia arra, hogy a befolyó összegeket hatékonyan használják fel.

A politikus kitért arra, hogy a magyar lakosság egészségi állapota rossz, magas a szív- és érrendszeri, a daganatos, mozgásszervi és a cukorbetegek aránya, a várható élettartam pedig 4,5 évvel marad el az unió átlagától.

Nemzetközi összehasonlításban a magyar lakosság keveset mozog, azonban átfogó programokkal, kampányokkal, összefogással ezen változtatni lehetne – mondta.

Révész Máriusz jelezte, a tanács idáig kétszer ülésezett és 15 program elindításáról döntött. Ezek között vannak olyanok, amelyek azonnal indíthatók és vannak olyanok, amelyek a befolyó pénz arányában kezdhetők.

A cégek és az érdeklődők tájékoztatására létrehozták a neta.aktivmagyarorszag.hu weboldalt, ahol minden információ megtalálható a kezdeményezéssel kapcsolatban.

Révész Máriusz kérdésre válaszolva hozzátette: ha a neta-befizetések 10 százalékos felajánlásaiból kétmilliárd forint összejönne, akkor mind a tizenöt kitűzött programelem megvalósítható lenne. Ezek között szerepel vándortábor szervezése hátrányos helyzetű gyerekeknek, iskolai túraszakosztályok indítása és a pedagógusoknak ingyenes vízitúra szervezése.

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Gazdaság#népegészségügyi termékadó#Életmód#adó#tao

Címlapról ajánljuk