Gazdaság

Vége a recessziónak, de 2023 csúnyán fog kinézni

rtl.hurtl.hu

2023. november 14. 8:13

A KSH legfrissebb adatai szerint a III. negyedévében az előző negyedévihez képest 0,9 százalékkal nőtt, a 2022. azonos időszakitól viszont 0,4 százalékkal elmaradt a GDP.

Magyarország bruttó hazai terméke 2023 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt. 

A KSH az MTI-vel azt közölte, hogy az adat szerint véget ért a recesszió. Recesszióról a közgazdaságtanban használt általános meghatározás szerint akkor beszélhetünk, ha legalább két egymás követő negyedévben csökken a GDP az előző negyedévhez képest. Magyarországon az I. negyedévben csökkent, a II.-ban éppen annyi volt, mint az előzőben, tehát technikai értelemben a csökkenés valóban nem volt, igaz, növekedés sem.

Úgy tűnik, a gazdaság növekedése valóban megindult, ez azonban nem jelenti azt, hogy 2023 egésze is pozitív képet mutat majd. Az első három negyedévben ugyanis a bruttó hazai termék mind a nyers, mind a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 1,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

#Gazdaság#gdp#recesszió#növekedés#ksh

Címlapról ajánljuk