Gazdaság

Kötelezik Mexikóban a vasúti vállalatokat, hogy újra végezzenek személyszállítást

rtl.hurtl.hu

2023. november 8. 20:52

Azóta, hogy 1995-ben privatizálták a vasútvonalakat, szinte csak tehervonatok járnak az országban.

Mexikó baloldali elnöke szerdán bejelentette, hogy kötelezni fogják az országban működő, elsősorban áruszállítással foglalkozó vasúti magáncégeket, hogy végezzenek személyszállítást is. Akik nem tesznek eleget az elvárásnak, azok kénytelenek lesznek eltűrni, hogy a kormány végezzen személyszállítást a tulajdonukban lévő vágányokon – írja az AP hírügynökség.

Andrés Manuel López Obrador, akit nevének kezdőbetűi alapján AMLO-ként is emlegetnek, azt mondta, hogy ez nem kisajátítás, hanem alkotmányosság és törvény, amely alapján a személyvonatok elsőbbséget élveznek.

Mexikóban szinte teljesen megszűnt a vasúti személyszállítás azután, hogy egy 1995-ös reformot követően két magáncégnek adták koncesszióba a vasúti szállítást. Csak néhány összeköttetések nélküli, viszonylag rövid vonal maradt meg, amely turistákat szállít népszerű úticélokhoz.

Arról AMLO nem beszélt, hogy a magáncégek kapnak-e kormányzati támogatást a személyvonatok működtetésére, ugyanakkor megemlítette, hogy szükség lehet a vasúthálózat villamosítására, a tehervonatokat ugyanis főleg dízelmozdonyok húzzák.

Mexikó korábbi állami vasúttársasága nagy veszteséggel működött, lassú és gyenge szolgáltatást nyújtott. A városi vasúti vágányokból és az állomásokból csak kevés maradt meg.

Nyitókép: Luis Antonio Rojas/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#mexikó#vasút#vonat

Címlapról ajánljuk