Gazdaság

Kínai gigacég terjeszkedne Szeged határában, már el is indultak a kisajátítási eljárások

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 25. 10:31

A városvezetés tagadja, hogy akkumulátorgyár is épülne, de a BYD elektromosbusz-gyára jön. A helyi földtulajdonosok szerint olcsón akarják kisajátítani a földjeiket.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, aggódnak Szegeden a Béketelep nevű városrész lakói, ugyanis nemrég egy titokzatos ázsiai delegáció járt a környékükön, hogy megtekintse a családi házaik mögötti földterületet.

Korábban már lehetett kormányzati körökből arról hallani, hogy valamiféle nagyberuházás érkezik Szegedre: az akkumulátorgyártással foglalkozó kínai Sunwoda magyarországi beruházásainak híre után a kormány pont erre a környékére jelentette be egy 300 hektáros ipari park létesítését – a projektet szokás szerint nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították. 

A G7 több érintett földtulajdonostól és földhasználótól úgy értesült, hogy már meg is indultak a kisajátítási eljárások a környéken. Az érintettek egy budapesti ügyvédi irodától kaptak tájékoztatást, amely szerint már az előzetes értékbecslés is megtörtént. A lap információi szerint a szántókéért hektáronként 2-3 millió forintos árat kínáltak, amivel sokan elégedetlenek – különösen annak fényében, hogy az M43-as autópálya építése idején, bő tíz éve még 4-5 millió forint volt a kisajátítási ár. A tulajdonosok egy része bíróságon támadná meg az árat, ha azt nem sikerül érdemben feljebb tornászniuk. Ők perközösség alapítását fontolgatják.

A szegedi önkormányzat azt közölte, hogy hónapok óta tárgyalnak nagybefektetőkkel „a szegedi gazdaság fellendítése érdekében”. Az Mfor.hu friss információi szerint célegyenesben vannak a tárgyalások Szeged Város Önkormányzata és a kínai BYD elektromos járműgyártó között. A BYD a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó cége.

Az Mfor úgy tudja, hogy az aláírás előtt álló szerződés alapján egyrészt egy elektromosautóbusz-gyár létesülne a város közelében, egy 200 hektáros területen, másrészt egy 50 hektáros akkumulátorgyár is épülne a Szegedtől 20 kilométerre lévő Kisteleken, az elektromos autóbuszok működtetéséhez szükséges nagy teljesítményű akkumulátorok előállítására.

Botka László polgármester ez utóbbit tagadta a G7 érdeklődésére, a városvezetés állítása szerint nem tárgyalnak akkumulátorgyárról egyetlen potenciális befektetővel sem.

Amikor egy héttel ezelőtt Orbán Viktor Kínában járt, látogatást tett a BYD gyárában. A miniszterelnök október 19-én csütörtökön Sencsenben tárgyalt Vang Csuan-fuval, a BYD alapító-elnökével is.

A BYD autógyárban a magyar kormányfőnek tájékoztatást adtak a vállalat felépítéséről, magyarországi tevékenységéről – a komáromi autóbuszgyár és a fóti akkumulátor-összeszerelő üzem működéséről –, majd bemutatták a BYD által készített legmodernebb elektromos autómodelleket.

Nyitókép: Orbán Viktor a BYD autógyárban, a dél-kínai Sencsenben 2023. október 19-én. Balra Vang Csuan-fu, a BYD alapító-elnöke (b), jobbra Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j) – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Gazdaság#szeged#beruházás#kína#elektromos busz#byd

Címlapról ajánljuk