Gazdaság

Attól félnek a szegediek, hogy náluk is akkugyár épül

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 29. 6:43

Szeged északi részén titokzatos ázsiai delegáció jelent meg a napokban, és a Béketelep mögötti földeket nézegették.

Aggódnak Szegeden a Béketelep nevű városrész lakói, ugyanis nemrég egy titokzatos ázsiai delegáció járt a környékükön, hogy megtekintsék a családi házaik mögötti földterületet, írja a Telex.

A kérdéses földterület a Science park és M43-as út melletti ipari parki terület közt található, a Liliom lakókert szomszédságában. Az új építésű házak mögött, a Tóbiás György utca végén kezdődő mezőgazdasági terület jövője a Telex cikke szerint kérdéses.

A helybéliek amiatt aggódnak, hogy akkumulátorgyár épülhet a házaik mögötti területen, de az ázsiai delegációtól nem sikerült megtudni, hogy mi járatban vannak. A földterületet megtekintő csoportot a Magyar Villamos Művek (MVM), az önkormányzati Szegedi Vízmű Zrt. és a Móra Ferenc Múzeum (MFM) autói kísérték (ez utóbbi feltételezhetően a területen elvégzendő régészeti feltárás miatt).


Korábban már lehetett kormányzati körökből arról hallani, hogy valamiféle nagyberuházás érkezik Szegedre: az akkumulátorgyártással foglalkozó kínai Sunwoda magyarországi beruházásainak híre után a kormány pont erre a környékére jelentette be egy 300 hektáros ipari park létesítését. A Telex érdeklődésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium most azt közölte, hogy nem folynak tárgyalások akkumulátorgyár ide telepítéséről, és amennyiben döntés születik bármilyen a környéket érintő beruházásról, arról tájékoztatást adnak majd.

A szegedi önkormányzat azt közölte, hogy hónapok óta tárgyalnak nagybefektetőkkel „a szegedi gazdaság fellendítése érdekében”. A szóban forgó földterületről azt közölték, hogy az nem ipari terület, így ott semmilyen új létesítmény nem épül. Hogy miért érkezett a delegáció, milyen tárgyalások zajlanak, arról későbbre ígértek tájékoztatást.

A lap megkérdezte az MVM-et is a delegációról, ahonnan azt a választ kapták, hogy

az MVM szakemberei rendszeresen biztosítanak szakmai támogatást az ipari parki szolgáltatások iránt érdeklődők megfelelő tájékoztatásához.

Az utóbbi időben szerte az országban tiltakoznak azokon a településeken a lakók, ahol akkumulátorgyár vagy -bontóüzem építésével kapcsolatos beruházásokról értesülnek. Szeptember elején Alsózsolcán tartottak lakossági fórumot, amin több száz érdeklődő vett részt. A helyiek tiltakoznak az építkezés ellen, mert féltik a környezetüket és az egészségüket:


Nyitókép: Google Street View

#Gazdaság#szeged#beruházás#ipari park#akkumulátorgyár

Címlapról ajánljuk