Gazdaság

Kellemetlen GDP-adatot számolt, már nincs a posztján a KSH egyik főosztályvezetője

rtl.hurtl.hu

2023. október 12. 6:37

Kellemetlen meglepetést okozott kormánykörökben a második negyedéves GDP-adat, azóta már nem az a főosztályvezető a felelős érte, mint eddig.

Távozott a statisztikai hivataltól a nemzeti számlák főosztály vezetője, aki 27 éve számolta a bruttó hazai terméket – írja a 24.hu.

A cikk szerint azután ment el a KSH-tól a vezető, hogy kijött a második negyedéves GDP-adat, amiből kiderült: 2,3 százalék a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Az augusztus közepén közölt első becslés után a szeptember elsejei második sem kerekedett feljebb, ráadásul az augusztusi infláció (16,4 százalék az egy évvel korábbihoz képest) is csalódást okozott – írják. Mindez kellemetlen meglepetést okozott kormánykörökben, mert nehezen magyarázható, hogy már a negyedik negyedévben is visszaesés volt, vagyis egy éve tart a recesszió.

A jelenlegi és volt KSH-s körökben tartja magát a hír, hogy 

a főosztályvezető távozása összefügg a vártnál rosszabb makrogazdasági adatokkal, de a KSH tagadja, hogy lenne kapcsolat a távozása és a 2023. II. negyedéves bruttó hazai termék adatok alakulása között.

Két volt munkatársa ugyanakkor megerősítette, hogy a szakember előjel nélkül távozott a főosztály éléről. Azt állították, ezt megelőzően nem volt szó vezetőcseréről. Arra viszont utaltak, hogy júniusban neveztek ki Vukovich Gabriella helyére új KSH-elnököt. A cikk szerint bár az utód, Kincses Áron Vukovich helyetteseként dolgozott, a személyi változás óta fenekestül látszik felfordulni a szervezet.

Szeptemberben 12,2 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest. Továbbra is Európa-bajnok lehet a magyar infláció:


Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#központi statisztikai hivatal#ksh#gdp#távozás#főosztályvezető#kincses áron

Címlapról ajánljuk