Gazdaság

30-80 százalékos útdíjnövekedést hozhat az új rendszer

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 26. 12:39

A külsőköltség-díj bevezetésére az uniós irányelv 2026-os határidőt szabott a tagállamoknak, Magyarországon azonban azonnal bevezetik. 

A zaj- és légszennyezéssel, valamint a széndioxid-kibocsátással összefüggő külsőköltség-díjak bevezetése 30-80 százalékos útdíjnövekedést jelent – közölte a NiT Hungary.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) által összehívott, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary), valamint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) képviselőivel folytatott hétfői egyeztetésen a szakmai szervezetek szót emeltek az októberben várható 17,6 százalékos útdíjemelés ellen és a várható új szabályozás ellen is. 

A kormány ennek ellenére változatlan formában hirdeti ki az útdíjrendszer átalakítására vonatkozó rendeletét.

A költségnövekedés várhatóan növeli az inflációt és a szolgáltatások, élelmiszerek árát is. Februártól ráadásul az autóbuszok is bekerülnek a HU-GO rendszerbe, ami jelentősen drágítja majd a személyszállítási szolgáltatásokat.

A külsőköltség-díj bevezetésére az uniós irányelv 2026-os határidőt szabott a tagállamoknak, Magyarországon azonban azonnal bevezetik. 

Nyitókép: Ujvári Sándor/MTI

#Gazdaság#útdíj#infláció#fuvarozók

Címlapról ajánljuk