Gazdaság

Roszatom: Minden akadály elhárult Paks II. megépítése elől

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 22. 21:03

Alekszej Lihacsov és Magyar Levente pénteken megtekintették a leendő Paks II. atomerőmű építésének előkészületeit. Az államtitkár szerint a projekt visszafordíthatatlan.

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon

– közölte Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pénteken a Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón, miután Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával megnézték az építkezést.

Alekszandr Tupicin, a paksi atomerőmű építési projekt építési igazgatója egyebek közt bemutatta, hogy már szerkezetkész a betonvas-szerkezeteket összeszerelő üzem, elkészült a betonkeverőüzem, dolgoznak a résfalak kialakításán.

Roszatom: Minden akadály elhárult Paks II. megépítése elől
Résfalazás – Fotó: rosatom.ru

Alekszej Lihacsov kijelentette, hogy a Roszatom a paksi beruházás megvalósítása során minden kötelezettségét teljesíteni fogja, és az eddig alkalmazott legjobb gyakorlatot, biztonságos technológiát alkalmazzák. 

Az Európai Unióban ez lesz az első általuk épített atomerőmű

– tette hozzá a Roszatom vezérigazgatója.

A tájékoztatón elhangzott, hogy beruházást felgyorsítják, jelenleg 140 magyar beszállító cég dolgozik az építkezésen, a munkavállalók száma az építkezés előrehaladásával nőni fog, számításuk szerint jövőre kétezren dolgoznak majd a paksi beruházáson.

Roszatom: Minden akadály elhárult Paks II. megépítése elől
Fotó: rosatom.ru

Magyar Levente szerint a Paks II. atomerőművet meg kell építeni ahhoz, hogy Magyarország energiabiztonsága, szuverenitása folyamatosan érvényesüljön. A 2020-as évek elején ugyan több geopolitikai kihívás hátráltatta a projekt előrehaladását, de a magyar-orosz együttműködés átvészelte ezt a nehéz időszakot, és a projekt sikeresen halad.

Egy év múlva sor kerül az első betonöntésre, amely után a felépítmények következnek

– mondta az államtitkár, aki szerint

a projekt visszafordíthatatlan, és meg fog épülni minden ezzel ellentétes kétség, törekvés ellenére.

Nyitókép: rosatom.ru

#Gazdaság#paks 2#roszatom#magyar levente#alekszej lihacsov#atomerőmű#építkezés

Címlapról ajánljuk