Gazdaság

Még egy mutató, amiben tökutolsók vagyunk az EU-ban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 20. 16:28

Szinte minden EU-s tagállamban szárnyal az új autók értékesítése, Magyarországon viszont kiugróan magas a visszaesés.

Augusztusban tovább nőtt az új autók forgalomba helyezése az Európai Unióban, immár sorban a tizenharmadik hónapban – írta meg az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete (ACEA) szerdai közleménye alapján az MTI.

Ám miközben más EU-s tagállamokban szárnyalnak az autóeladások, Magyarország a sereghajtók táborát vezeti: a nyár utolsó hónapjában itthon csökkent leginkább az új személygépkocsik értékesítése.

Bezuhantak az autóeladások Magyarországon, itthon volt a legnagyobb a visszaesés az EU-ban
Fotó: MTI

Augusztusban az egy évvel korábbinál 21 százalékkal több, 787,6 ezer új autót helyeztek forgalomba az EU-ban. A legtöbb nemzeti piacon – beleértve a három legnagyobbat is – kétszámjegyű százalékos éves növekedést regisztráltak: Németországban 37,3, Franciaországban 24,3, Olaszországban pedig 11,9 százalékkal nőttek az eladások a tavalyihoz viszonyítva.

Magyarországon viszont brutálisan kilóg a sorból: 10,4 százalékkal zuhantak be az eladások az előző év azonos időszakához képest, ami messze a legalacsonyabb az összes tagállam közül.

Egyedül Szlovéniában, Írországban és Litvániában volt még csökkenés, de közel sem ilyen mértékű. Érdekesség, hogy az adatok szerint az akkumulátoros elektromos autók részaránya idén már másodszor előzte meg a dízelüzeműeket, így immáron a harmadik legnépszerűbb választássá vált az új autók vásárlói körében.

Nyitókép: Getty Images

 

#Gazdaság#autóeladás#új autó#visszaesés

Címlapról ajánljuk