Gazdaság

Európán belül már csak Pakson ragaszkodnak az orosz fűtőelemekhez

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 16. 15:28

Nincsenek tervek arra, hogy az orosz üzemanyagellátást mással váltsuk ki.

Az Orbán-kormány makacsul ragaszkodik a paksi orosz fűtőelemhez, nincs tervben, hogy ezt lecseréljék, írja a Népszava a Miniszterelnökség nyilatkozatára hivatkozva. A lap szerint ebben is magunkra maradtunk az EU-ban.

A Miniszterelnökség szerint „a meglévő hazai atomerőművi blokkok üzemanyag-ellátására a jelenleg elérhető egyedüli lehetőség az orosz behozatal”. Közben sajtóértesülések szerint Orbán Viktor arról beszélt Kötcsén, hogy az orosz fűtőelemeket franciákra cseréljük.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) ráadásul „együttműködési megállapodást” kötött a francia állami Framatome-mal, mégpedig atomerőművi fűtőelemekre és a nukleáris blokkok élettartam-hosszabbítására vonatkozóan. Ám ez a vállalat nem rendelkezik az orosz technológiával épült atomerőművek ellátására alkalmas üzemanyaggal a kormány szerint.

A Népszava hozzáteszi: „A fűtőanyagkazetták lehetséges szállítói között gyakorta szóba kerülő amerikai Westinghouse, vagy akár más, nem orosz nukleáris fűtőelemgyártók esélyeit firtató, a kormányinfón és írásban is feltett kérdéseinkre nem kaptunk választ”.

Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányfelelőse arról beszélt, hogy nem egyértelmű, hogy az oroszokon kívüli gyártóknak – akár az amerikaiaknak vagy a franciáknak – megérné-e egy kifejezetten Paksra tervezett termék kifejlesztése.

Nyitókép: Jászai Csaba / MTVA

#Gazdaság#paks#eu#fűtés#orosz#atomerőmű#miniszterelnökség

Címlapról ajánljuk