Gazdaság

Egyre több magyar vesz lakást külföldön, Ausztria és Horvátország a legnépszerűbbek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 26. 8:48

Akár szebb, jobban felújított ingatlanhoz is hozzájuthatnak, olcsóbban.

Miközben a magyar igatlanpiacon egy év alatt átlagosan egymillió forinttal emelkedtek a lakásárak, a magyar ingatlanvásárlók figyelme egyre inkább a külföldi piacok felé fordul, derül ki a Népszava cikkéből. Mint arról az rtl.hu is hírt adott, Magyarországon, 2023-ban a tavalyinál egymillió forinttal drágábban, átlagosan 39,7 millió forintos áron keltek el az ingatlanok, az átlagos országos négyzetméterár pedig 550 ezer forint felett alakult. Budapesten a lakások átlagára a 2022-es 55 millió forintról 57,2 millió forintra emelkedett, a fővárosi négyzetméter átlag pedig kevéssel meghaladja a 900 ezer forintot.

Nem csoda, hogy az utóbbi időben sokan inkább külföldön keresnek házat, lakást, hiszen ugyanennyi pénzért a horvát, olasz, vagy spanyol tengerparton juthat apartmanhoz. Forgács Péter, a Rellox külföldi ingatlanok értékesítésével foglalkozó nemzetközi cég magyar értékesítője a Népszavának azt mondta, hogy 2021 óta meredeken nő a magyarok vásárlási kedve a külföldi ingatlanpiacokon, a fő ok pedig a kiugróan magas hazai infláció és hogy a hazai és a külföldi ingatlanpiacon egyre közelednek az árak.

Az emberek meg akarják védeni a megtakarításaikat 

– mondta Forgács Péter.

Forgács Péter szerint az érdeklődők 40 százaléka befektetési céllal, 60 százaléka saját használatra vásárol külföldi ingatlant, a legnépszerűbb országok pedig Ausztria, Horvátország, Olaszország és Spanyolország.

Murár Zsóka az Artshome Ingatlaniroda tulajdonosa szerint Spanyolországban egy két hálószobás lakáshoz egy mediterrán lakóparkban már 80 ezer euróért, tehát körülbelül 30 millió forintért hozzá lehet jutni. Sok magyar látja, hogy Spanyolországban olcsóbb az élet, normálisak, rendezettek a viszonyok.

Az igatlanosok szerint a vásárlók összetételében nagy változás, hogy míg korábban inkább a felső tízezer kereste a külföldi ingatlanokat, addig ma már a felső középosztály vált törzsvásárlóvá.

Aki budapesti befektetési célú ingatlan vásárlásán gondolkodik, az külföldi befektetésben is gondolkodhat, mert még az is lehet, hogy ugyanazért a pénzért jobb, szebben felújított lakást vásárolhat

– mondta Forgács Péter a Népszavának.

Nyitókép: Joaquin Gomez Sastre/NurPhoto via Getty Images

#Gazdaság#ingatlanpiac#lakásvásárlás#lakás

Címlapról ajánljuk