Gazdaság

Brutális spórolás: alig vásárolnak a magyarok

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 15. 9:33

A magyar ipar szinte már csak exportra dolgozik, a belföldi piac hatalmasat zuhant. 

Annyira nincs pénzük a magyaroknak, hogy alig lehet mit eladni az országban – írta a hvg.hu, a KSH adataira hivatkozva. A statisztikai hivatal korábbi közlése szerint 6,1 százalékkal esett vissza a magyar ipari termelés júniusban az egy évvel korábbihoz képest, most részletesen is közzétették az adataikat.

A KSH adataiból kiderült, hogy  külföldre még el lehet adni a Magyarországon gyártott vagy összeszerelt árukat, de belföldön óriási a visszaesés:

a belföldi értékesítés pedig 20 százalékkal visszazuhant.

Felpörgött az akkugyártás

A magyar ipart csak az menti meg, hogy külföldön még el lehet adni az itt összeszerelt termékeket – írta a hvg.hu.  KSH adatai szerint az autógyártásban 25 százalékos, az alkatrészek gyártásában pedig 14,4 százalékos volt a növekedés, míg a villamos berendezések gyártásában 16,9 százalékos. Ez utóbbin belül

az akkumulátorgyártás 28 százalékkal pörgött fel.

Egyre kevesebbet ér a pénzünk, zuhan a boltok forgalma

Folytatják az irgalmatlan spórolást a magyarok – írta az rtl.hu áprilisban. A KSH akkori adatai szerint februárban 10,1 százalékos visszaesés volt a boltok forgalmában, ami szakértők elmondása szerint „nagyon jelentősnek mondható”, és ritkán szokott előfordulni a gazdaságtörténetben. 

A legnagyobb visszaesést a bútorboltok és a műszaki áruházak könyvelhették el: 19-19 százalékot. Közben a használt cikkeket árusító üzletek és a turkálók forgalma szárnyalt.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

 

#Gazdaság#ipari termelés#spórolás#ksh

Címlapról ajánljuk