Gazdaság

Rendhagyó módon berobbant a kereslet, órák alatt elkelnek az albérletek

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 9. 10:12

Az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után a kiadó lakások iránti kereslet 12 százalékkal emelkedett Budapesten, illetve 18 százalékkal a legnagyobb egyetemvárosokat is felsorakoztató megyeszékhelyeken. 

12 százalékkal nőtt az országos albérletkereslet az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése óta Budapesten, és 18 százalékkal a legnagyobb egyetemvárosokat is felsorakoztató megyeszékhelyeken – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

A felsőoktatási ponthatár-hirdetés után beindult az idei albérletszezon: éves összevetésben is jelentősen nőtt a kereslet, ami felszívja a folyamatosan bővülő kínálatot. Országosan 13 százalékkal nőtt az albérletek iránti heti érdeklődések száma, sőt még az eladó lakásokat is 30 százalékkal többen nézegették ponthatárok kihirdetését követő héten, amire korábban nem volt példa.

Az egyetemisták szüleinek egy része az eladó lakások piacán látható megtorpanás és árcsökkenés miatt megnézte, hogy a dráguló albérletek miatt érdemes-e esetleg ingatlant vásárolni. Végül az érintettek nagy része a bérlés mellett döntött, mert az eladó lakások iránti érdeklődések száma egy héttel később már visszaesett a korábbi szintre

–  mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com friss adataiból az is látható, hogy a kiadó lakások iránti kereslet a ponthatárhirdetés után 12 százalékkal erősödött a fővárosban, illetve 19 százalékkal azokon a megyeszékhelyeken, ahol egyetemek működnek. 

Hetente 9 százalékkal többen érdeklődnek albérletek iránt, mint a tavalyi év azonos időszakában. Országszerte már több mint 13 ezer kiadó lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a bérlők, de a legjobb albérletek már órák alatt gazdára találnak. 

Balogh László hozzátette, hogy az albérletszezon következő hulláma augusztus 15-e után várható: ekkor hirdetik ki az egyetemek és főiskolák, hogy kinek jutott kollégiumi férőhely, és kinek kell bérlés útján megoldani a lakhatását.

Mint arról beszámoltunk, idén jelentősen nőtt idén a felvettek aránya a központi minimumponthatár eltörlése miatt: vannak olyan egyetemek, ahova már kettes-hármas tanulmányi eredménnyel és hasonlóan gyenge érettségivel is be lehetett kerülni. Idén a 126 ezer felvételizőből közel 95 ezret vettek fel, 80 százalékukat államilag finanszírozott helyre, ami 28 százalékos emelkedés a tavalyi számokhoz képest. 

A Híradó riportja a témában:

 

 

#Gazdaság#ingatlanpiac#albérletek#kiadó lakás#felvételi ponthatárok

Címlapról ajánljuk