Gazdaság

Tiborcz István szerint túl olcsók a budapesti ötcsillagos szállodák

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 7. 16:03

A miniszterelnök veje úgy gondolja, hogy a főváros nem elégíti ki a legénybúcsús turistáknál magasabb elvárásokkal érkező látogatók igényeit.

Tiborcz István, a miniszterelnök veje a BDPST Group cégcsoport tulajdonosaként adott interjút az Octogon építészeti magazinnak. Ebben arról beszél, hogy a cégcsoport ingatlanüzletága a luxuskategóriára koncentrál, és olyan épületeket igazítanak a XXI. század műszaki-minőségi elvárásaihoz, amelyeket a XIX-XX. század fordulóján egészen más funkcióval hoztak létre, új funkciókkal és tartalommal töltik meg azokat.

Nem csekély dilemma és feladat ez, elhiheti

– közölte Tiborcz István.

Szerinte Budapest olyan értéket képvisel, amit „néha úgy tűnik, nem akarunk észrevenni és nem tudjuk igazán értékelni”. Arra gondol, hogy a fővárosban az ötcsillagos szállodák átlagárai még a pozsonyiaktól és prágaiaktól is messze vannak, nemhogy a bécsiektől. Budapest ugyanis – véli Tiborcz István – nem képes a magasabb minőségi elvárással érkező vendégek igényeit kielégíteni, ami világmárkákat árusító üzleteket, magas minőségű kulturális kínálatot, nemzetközileg is jegyzett éttermek tucatjait jelentené.

Nyilván nagyon jó az is, hogy az angol legénybúcsús turisták tömegei a VII. kerületben vonulnak éjszakánként A-ból B-be, de nem ennek kéne a szolgáltatási paletta meghatározó elemének lennie

– véli.

Azt is mondta, hogy érdekeltek olyan „városi hub-ok” létrehozásában, ahová nemcsak a turistákat akarják becsalogatni, hanem a helyi lakosok is válogathatnak a széles szolgáltatási palettáról. Szerinte a városlakók számára is értéket képvisel az idén ősszel átadandó új Vörösmarty téri fejlesztésük, ahol

a három épület által körülzárt courtyardot üvegtetővel fedtük le, és ezáltal kialakítottunk egy közösségi teret óriási fákkal, növényekkel, ami amúgy a hotel lobbyja és kávézója.

A BDPST Groupról azt mondta, „alapvetően van egy víziónk arról, hogy a világ milyen irányba halad”, ez alapján fektetnek iparágakba és szolgáltatásokba, a digitális bankba (Gránit Bank) vagy a logisztikai piacba (Waberer’s).

Arról is beszélt Tiborcz István, hogy a cégcsoport minden tagja nagy súlyt helyez a társadalmi felelősségvállalás kérdésére, tavaly indítottak hosszú távú együttműködést az Ökumenikus Segélyszervezettel, és 200 millió forinttal támogatták kastélyosdombói projektjüket.

Mint arról korábban a Híradóban beszámoltunk, Tiborcz István kétmilliárd forint osztalékot vett ki a BDPST Zrt-ből, de a cégbirodalom adózás utáni nyeresége a húszmilliárdot is meghaladta.


Nyitókép: Facebook / Orbán Viktor

#Gazdaság#tiborcz istván#turizmus#bdpst group

Címlapról ajánljuk