Gazdaság

Mennek majd az autóroncsok az erdőkbe? Az autóbontók kétharmada nem szerződött a Mol cégével

rtl.hurtl.hu

2023. július 7. 8:51

Az autóbontókat üzemeltető cégek szerint előnytelen szerződést akartak velük aláíratni. Ha megszűnik a bontók kétharmada, rengeteg autó fog kikötni illegális lerakókban.

Nem szerződött az autóbontók kétharmada a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-vel, vagyis a hulladékos leányvállalatával – írja a Szabad Európa.

A cikk szerint ezek a cégek bezárnak, mivel a hulladékkoncesszió július 1-jei életbe lépése után úgy tűnik, nem lesz kifizetődő a tevékenységük. Ez komoly problémát okozthat, mert évente 150 ezer autót vonnak ki a forgalomból, de alig 20 ezer kerül legális bontókba, az új rendszerben ez az arány még rosszabb lehet. Sok autó az erdőkben köthet ki, vagy egyáltalán a roncsokat nem tudják majd hol leadni.

A lapnak nyilatkozó bontósok azt mondták, hogy a MOHU megszabhatja, milyen alkatrészekre van szüksége. 

Az persze nem volt benne a szerződésben, hogy melyek ezek. Majd később közlik az alkatrészek listáját, csak írjam már alá a szerződést


– tette hozzá. A szerződés szerint azokat az alkatrészeket vagy akár a komplett autót veheti vissza 17 forintos kilogrammonkénti áron a bontós a Mol koncessziós cégétől, amelyekre nem tart igényt a MOHU.

A bontósok attól tartanak, hogy azokat az alkatrészeket megtarthatja a MOHU, amelyek értékesek és a többi köthet ki náluk.

Nyitókép: Feldolgozásra váró autóroncsok a Mü-Gu Kft. budapesti telepén 2016. június 8-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

#Gazdaság#autóbontó#roncs#mol#hulladékgazdálkodás#mohu#bezárás

Címlapról ajánljuk