Gazdaság

Szijjártó Péter: Még két kínai akkumulátorgyártó fog bejelenteni magyarországi beruházást

rtl.hurtl.hu

2023. július 1. 18:00

A külügyminiszter Kínában beszélt erről.

Szijjártó Péter szerint a CATL és az EVE Energy mellett Magyarország megegyezett két másik top 10-es kínai akkumulátorgyártóval is, amelyek hamarosan bejelentik beruházásaikat. A külügyminiszter a kínai Tiencsinben rendezett Világgazdasági Fórumon készült, CNBC-nek adott interjúban beszélt erről az MTI szerint.

Idén Magyarországra 13 milliárd eurónyi kínai beruházás érkezik az akkumulátorgyártók miatt Szijjártó szerint. Azt mondta: 865 milliárd eurós kereskedelmi forgalom van Kína és az Európai Unió között éves szinten, vagyis ezt a kapcsolatot nem lehetne megszakítani az európai gazdaság tönkretétele nélkül.

Szerinte a nagy kínai beruházások azért jönnek Magyarországra, mert a német autógyártók jelen vannak itt. „Tehát miközben a német külügyminiszter a kapcsolatok megszakításáról beszél, addig a német autógyártók vezetői rendszeresen felhívnak, hogy meggyőzzem a kínai beszállítókat, hogy jöjjenek Magyarországra” – mondta.

Szijjártó Péter szerint nagy a szakadék a politikai elképzelés és a valóság között, a kínai kapcsolatok megszakítása pedig megölné az európai gazdaságot, és nagyon káros lenne a német gazdaságra is.

Korábban arról adtunk hírt, hogy Fóton tízmilliárdos beruházás keretein belül épül egy új akkumulátorgyár. A gödi gyár bővüléséről nemrég a lakosság nélkül tartottak közmeghallgatást. Az RTL Híradónak egy szakértő arról beszélt: nagyobb fizetéssel és jobb munkakörülményekkel csábítják a tűzoltókat is az épülő nagy gyárak.

Nyitókép: Facebook

#Gazdaság#szijjártó péter#kína#akkumulátorgyár#épül#magyarország#befektetés

Címlapról ajánljuk