Belföld

A lakosság nélkül tartottak közmeghallgatást Gödön az akkumulátorgyár bővüléséről

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 18:42

Az indok: háborús veszélyhelyzet.

A lakosság jelenléte nélkül tartottak közmeghallgatást Gödön június 19-én a Samsung akkumulátorgyárának újabb bővülése kapcsán, írja a Mérce.

Emlékeztetnek rá: a kormány április végén döntött úgy, hogy az úgynevezett háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lehetőséget ad a hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy „az érintett személyek megjelenése nélkül” is lehessen közmeghallgatásokat tartani.

„Kérjük, hogy véleményét maximum 3 percben foglalja össze, ezt követően a hangposta automatikusan megszakítja a hívást. Amennyiben 3 percnél több ideig szeretne véleményt nyilvánítani vagy kérdést feltenni, akkor hívja újra a számot” – idézi a portál a közmeghallgatás részleteit kitűző Pest megyei önkormányzat hirdetményét. Mint írják, emellett még e-mailen is meg lehetett küldeni a lakossági kérdéseket.

Mint arról februárban beszámoltunk, bár a lakosság nagy erőkkel tiltakozott a bővítés ellen, a Pest megyei katasztrófavédelem kiadta a gödi Samsung-gyár új létesítményeire a hatósági engedélyt.  

Mint írtuk, a legsúlyosabb gond a lakosság szerint az NMP nevű oldószer szennyezése, amelynek eredetéről, és arról, hogy milyen következményei lennének, ha beszennyezné a talajvizet, nem lehet tudni. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre sem a Samsung, sem a katasztrófavédelem nem tudott megnyugtató választ adni. Arra kérték a lakosokat, hogy írásban is küldjék el a kérdéseiket nekik. Ilyen körülmények között adta ki az engedélyt a katasztrófavédelem.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

#Belföld#göd#közmeghallgatás#lakosság semmibevétele#NER#Samsung

Címlapról ajánljuk