Gazdaság

Újabb kínai akkumulátorüzem épül Magyarországon, tízmilliárdos beruházás lesz

rtl.hurtl.hu

2023. június 28. 15:28

Kínai akkumulátor összeszerelő üzem jön Fótra, a tízmilliárdos beruházáshoz a kormány egymilliárd támogatást adott.

A BYD kínai elektromosautó-gyártó tízmilliárd forintos beruházással akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít Fóton – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a kínai Sencsenben.

Az MTI szerint a tárcavezető hangsúlyozta, az új üzemben nem gyártják, hanem csak összeszerelik az elektromos akkumulátorokat. Szijjártó szerint a körülbelül tízmilliárd forint értékű, hamarosan elkészülő beruházás első körben száz új munkahelyet teremt, a kormány ehhez nagyjából egymilliárd forintos támogatást biztosított.

A miniszter arról beszélt, hogy a BYD ma a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, míg az elektromos akkumulátorok terén a második legnagyobb szereplő, továbbá a távközlésben, a telekommunikációban és az informatikában is a globális élvonalban van.

Arra is kitért, hogy szerinte az elektromos autóipar határozza meg a világgazdaság következő éveit és évtizedeit, és szerinte ennek a szektornak a beruházásaitól függ, hogy mely országok és milyen sebességgel fognak fejlődni hosszú távon. Szijjártó Péter találkozott Sencsen polgármesterével, a Sunwoda akkumulátorgyártó cég alapítójával és a BYD vezérigazgatójával is.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kínai Huayou Cobalt beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a minisztériumban 2023. június 21-én. MTI / Kovács Attila

#Gazdaság#kínai#akkumulátorgyár#összeszerelő#üzem#fót

Címlapról ajánljuk