Gazdaság

A Libri Csoport vezérigazgatója az MCC-ügyről: Szó sincs semmilyen oldalra tolódásról

rtl.hurtl.hu

2023. június 13. 18:59

Néhány új cím csak színesíti a kínálatot, mondta az igazgató.

A kormányközeli MCC lett a Libri csaknem százszázalékos tulajdonosa – írtuk kedden korábban. Mindez azután történt, hogy az alapítvány 2021 márciusában megszerezte az kiadó kisebbségi tulajdonrészét. 

A tranzakcióval kapcsolatban a Portfolio Kovács Pétert, a Libri Csoport vezérigazgatóját és Sárközy Bencét, a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetőjét és kiadási igazgatóját kérdezte, akik elmondták, hogy 

a korábbi kisebbségi, most többségi tulajdonossá váló MCC-vel az elmúlt két évben jó munkakapcsolat alakult ki. Az igazgatóság és a menedzsment közötti konstruktív együttműködés fennmaradt, ami segíti a hatékony működést. Az elfogadott üzleti terv révén pedig a vállalatcsoport fejlődése a jövőben is biztosított.

A Portfolio azt is felvetette, hogy korábban, amikor az MCC megjelent a Libri környékén, jobbra tolódás volt megfigyelhető a bolti kínálatban. Arra a kérdésre, hogy az MCC többségi tulajdonossá válásával mennyire valószínű a könyvkínálat ideológiai alapú átalakítása, Kovács Péter úgy válaszolt, hogy a Libri több mint 300 közvetlen és még további 700 közvetett beszállítópartnerrel, kiadóval dolgozik. „Csak új magyar nyelvű könyvből 80 ezer féle elérhető a hálózatunkban, és akkor még nem beszéltünk a több százezer antikvár címről. A Libri évente mintegy 7000–9000 új címet listáz be, ha ezt lebontjuk munkanapokra és munkaórákra, az azt jelenti, hogy negyedóránként, és egészen szerteágazó témákban jelenik meg egy új könyv a Libriben” – mondta Kovács, és hozzátette:

Szó sincs tehát semmilyen oldalra tolódásról, a könyvpiac annyira sokrétű és sokszínű, hogy egy-egy új kiadó és néhány új cím megjelenése nem tudja a kínálatot gyökeresen megváltoztatni, sőt kifejezetten tovább szélesíti a kínálatot."

Nyitókép:  Róka László / MTVA / Bizományosi

#Gazdaság#Libri#MCC#könyv#könyvpiac#többségi tulajdon

Címlapról ajánljuk