Gazdaság

A kormányközeli MCC lett a Libri csaknem százszázalékos tulajdonosa

rtl.hurtl.hu

2023. június 13. 12:20

A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac legismertebb szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává. 

Szerződést kötött a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány leányvállalata az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává – derül ki az MCC keddi közleményéből.

A kormányközeli alapítvány közölte, a cégcsoport vezetésének összetétele változatlan marad, a korábbi többségi részvényes SQ Invest tulajdonosa, Balogh Ákos igazgatósági tagként segíti a Libri Csoport további munkáját.

A Mathias Corvinus Collegium mint Közép-Európa legnagyobb tehetséggondozó intézménye és tudásbázisa hisz a magyar könyvpiacban, a könyvek erejében és a kultúrában, így ez a lépés is illeszkedik az MCC sokoldalú tevékenységéhez. A Libri vállalatcsoporttal sikeres éveket tudhatunk magunk mögött, az MCC a korábbi részesedésére is minden értelemben jó befektetésként tekint, így részünkről a leglogikusabb lépés a tulajdoni hányad növelése volt. Elkötelezett, tőkeerős tulajdonosként hosszú távon garantáljuk a magyar könyv jövőjét

– mondta Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

A tranzakciót még a Gazdasági Versenyhivatalnak kell jóváhagynia, az erre irányuló folyamat már elkezdődött. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente több millió vásárlót szolgál ki az 57 üzletből álló, országos méretű könyvesbolthálózatában, valamint webáruházában – áll a közleményben.

Az ügyletről Orbán Balázs MCC-s kuratóriumi elnök, a miniszterelnök politikai igazgatója is beszámolt a Facebookon:


Nyitókép:  Róka László / MTVA / Bizományosi

#Gazdaság#mathias corvinus collegium#Libri#felvásárlás#tranzakció#orbán balázs

Címlapról ajánljuk