Gazdaság

Az állam jövőre 200 milliárdot fizet Mészáros Lőrincéknek az autópályák üzemeltetésére

rtl.hurtl.hu

2023. május 30. 15:07

A 2024-es magyar költségvetés tervezetéből kiderült, pontosan mennyi rendelkezésre állási díjat fizet Mészároséknak a sztrádák üzemeltetésére. 

A kormány jövőre 200 milliárd forintot ad a Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségébe tartozó autópálya-koncessziós konzorciumnak. Az összeg a gyorsforgalmi úthálózat rendelkezésre állási díját hivatott fedezni – vette észre a hvg.hu a 2024-es költségvetés Országgyűlésnek benyújtott tervezetében.

A kormány 2022-ben a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztési Zrt.-nek adta a sztrádák üzemeltetését – vele együtt a Magyar Közút kilencszáz dolgozóját és teljes infrastruktúráját –, ezzel a két milliárdos üzletember kizárólagos tulajdonába került a hazai gyorsforgalmi úthálózat kezelése a következő 35 évre.

Az állam minden évben rendelkezésre állási díjat fizet a koncesszornak az üzemeltetésért, aki az első tíz évben fejlesztéseket is végrehajt. Ezekért az állam nem fizet külön – az üzemeltetőnek kell megelőlegeznie –, ám az államnak jelenthet plusz kiadásokat, erre hivatkozva halasztják el két évvel például az M1-es autópálya háromsávossá tételét.

Azt azonban a kormány egyelőre nem hozta nyilvánosságra, pontosan mennyi a rendelkezésre állási díj a 35 éves időtávon, pedig a Fővárosi Törvényszék nemrégiben nem jogerős ítéletben arra kötelezte a Nemzeti Koncessziós Irodát, hogy adják ki a szerződés vonatkozó mellékleteit.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#mészáros lőrinc#szíjj lászló#autópálya-koncesszió#kormány

Címlapról ajánljuk