Gazdaság

Júliustól élőben kell bejelenteniük a vendéglátóknak, hogy miből mennyit adnak el

rtl.hurtl.hu

2023. május 16. 15:57

Az adatokat az adóhatóság is látni fogja.

Július 1-től a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk eladásaikról, írja a Telex.

A lap szerint az adatokat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) gyűjti, de azt az adóhatóság és a statisztikai hivatal is látja. A lapnak nyilatkozó vendéglátós szerint az efféle adatgyűjtést lehetetlen megoldani.

Zsuffa Péter, a Legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője azt mondta: „Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55-60 fokban”.

Az új szabályzást halasztva érvényesítik, eredetileg ugyanis tavaly lett volna a tervezett kezdés. A kötelezettség alól három kivétel van: a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyek, a rendezvényi (fesztivál) étkeztetés, illetve a mozgó vendéglátóhely (büfékocsi).

Nyitókép: Pixabay

#Gazdaság#turisztika#vendéglátás#adat#nav#adó

Címlapról ajánljuk