Gazdaság

Brutálisan nőnének a törlesztők a kamatstop eltörlésével

rtl.hurtl.hu

2023. május 11. 12:46

A kamatstopot azonban év végénél előbb nem valószínű, hogy eltörlik, legalábbis erre lehet következtetni Gulyás Gergely csütörtöki kormányinfós kijelentéséből.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy nem vezetik ki a június 30-án lejáró kamatstopokat. Ez ugyanis a tárcavezető szerint teljesíthetetlen nehézségeket okozna. Gulyás Gergely azt mondta, a kamatstop kivezetéséről akkor fognak dönteni, ha

a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken.

Ehhez azonban szerinte egyszámjegyű inflációra van szükség, amit még idén el akar érni a kormány.

A Bank360.hu gyorselemzésében arra számít, hogy a kamatstopokat leghamarabb év végén, vagy a jövő év elején törölheti el a kormány. A jegybanki alapkamat ugyanis jelenleg 13 százalék és az MNB még nem kezdte el a kamatcsökkentést. Ha ez májusban elkezdődik, akkor az nem az alapkamattal, hanem az irányadónak számító 18 százalékos kamattal kezdődik, és később ezzel is folytatódik egészen addig, amíg ez el nem éri az alapkamat 13 százalékos szintjét. Ezután indulhat majd csak az alapkamat csökkentése, ami

legjobb esetben év végére vagy a jövő év elejére mérséklődhet 10 százalék alá.

Brutálisan nőnének az emberek terhei

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy jelenleg 350 ezer darab, összesen 1360 milliárd forintnyi jelzáloghitelre terjed ki a kamatstop. Ha nem lenne kamatstop, akkor az éven belüli hiteleknél 60, az 1-5 éves kamatperiódusú hiteleknél 24 százalékkal növekednének a törlesztőrészletek átlagosan.

A jelzáloghitek kamatstopja az adósoknak 2022-ben 80 milliárd, 2023 első félévében 60 milliárd forinttal csökkentette a terheit.

A kkv-ra 2022 őszén bevezetett kamatsop 1000 milliárd forint értékű hitelt érint, jelenleg 28 500 ilyen hitelszerződés áll kamatstop alatt. A kkv-knak 2022 novembere és 2023 első félévé közt 80-85 milliárd forintos megtakarítást jelentett a kamatstop.

Nyitókép: MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba

#Gazdaság#bank360#kamatstop#jegybank#mnb#alapkamat#törlesztő

Címlapról ajánljuk