Gazdaság

Magyarország és Lengyelország után a szlovákok is betiltották az ukrán mezőgazdasági termékek importját

rtl.hurtl.hu

2023. április 17. 16:10

Varsóban már tárgyalnak arról, hogy a lengyelek legalább a termények áthaladását tegyék lehetővé.

Mint vasárnap írtuk, az Európai Bizottság elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarország és Lengyelország egyoldalú rendelkezésekkel leállították az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát. Hétfőn azonban a Guardian arról számolt be, hogy Szlovákia is hasonló intézkedést hozott saját termelőinek védelmére hivatkozva, és Bulgária is fontolóra vette a tiltást.

A helyzet rendezéséről ugyanakkor már hétfőn tárgyalások kezdődtek: az ukrán mezőgazdasági miniszter, Mikola Szolszki azt mondta, szeretnék, ha Lengyelország legalább az ukrán gabona áthaladását engedélyezné. Mint mondta, mezőgazdasági kivitelük mintegy tizedét Lengyelországba vagy Lengyelországon keresztül szállították, Magyarország esetében pedig 6 százalék ez az arány.

A lengyel mezőgazdasági miniszter, Robert Telus szerint azért volt szükség a tiltásra, hogy „felnyissák az EU szemét” arra, hogy további döntésekre van szükség annak érdekében, hogy az ukrán áruk ne ragadjanak Lengyelországban, hanem tovább menjenek Európa felé.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerint ugyanakkor a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, és az ilyen egyoldalú intézkedések elfogadhatatlanok, a jelenlegi nehéz helyzetben pedig létfontosságú, hogy minden döntésről egyeztessenek az EU-ban.

Az ukrán kormány ugyancsak úgy fogalmazott, hogy megértő a lengyel mezőgazdaság helyzetével, de a drasztikus egyoldalú intézkedések nem gyorsítják fel a helyzet megnyugtató rendezését. Szolszki kérte a lengyelektől, hogy vegyék figyelembe: a legnehezebb helyzetben most az ukrán gazdálkodók vannak.

Az Európai Bizottság a közép-európai termelőknek fizetett támogatással kompenzálta volna az ukrán gabonatöbbletet, de ennek összegét több tagállamban nem találták elegendőnek.

A vita az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást nem érinti: mint arról korábban hírt adtunk, Lengyelország és Szlovákia is MiG-29-es vadászgépekkel támogatja az orosz támadás sújtotta országot.

Nyitókép: Gabonatároló silók az odesszai kikötőben – Fotó: MTI/EPA

#Gazdaság#ukrajna#lengyelország#szlovákia#mezőgazdaság

Címlapról ajánljuk