Gazdaság

Az EU szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarország letiltotta az ukrán mezőgazdasági termékek importját

rtl.hurtl.hu

2023. április 16. 16:09

A lengyelekre is berágtak.

Az EU szerint elfogadhatatlan az, hogy Magyarország és Lengyelország egyoldalú rendelkezésekkel letiltották az ukrán mezőgazdasági termékek importját, írja a Reuters. Tegnap számoltunk be arról, hogy Nagy István agrárminiszter szerint az ország olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit.

Az Európai Bizottság szóvivője most azt mondta: elfogadhatatlannak tartják azt, hogy EU-tagállamok egyoldalúan hoznak meg ilyen gazdasági intézkedéseket. „Fontos aláhúzni, hogy az EU kereskedelmi politikája az unió kompetenciája, tehát a tagállamok magánakciói nem elfogadhatóak. Ezekben a nehéz időkben fontos, hogy minden döntést az EU-val egyeztetve és koordinálva hozzunk meg”.

A lap felidézi: mivel az orosz invázió miatt zárva van több Fekete-tengeri kikötő is, az olcsóbb ukrán gabona Kelet-Európában ragadt, ami a helyi termelőket rosszul érinti. A lengyel kormánypárt azért intézkedett, mert támogatói nagy része vidéken él – hasonló lehetett a megfontolás a magyar kormány számára is.

Az ukrán kormány tegnap jelezte, hogy a lengyel tiltás ellene megy több létező kétoldalú egyezménynek. Az ukrán és a lengyel tisztviselők hétfőn ülnek le a tárgyalóasztalhoz, hogy megoldást találjanak.

A magyar gazdák helyzetéről a tiltás előtt az RTL Híradó is készített riportot:


Nyitókép: illusztráció / Pixabay

#Gazdaság#eu#ukrán#gabona#import#tiltás#nagy istván#reakció

Címlapról ajánljuk