Gazdaság

Ez a legnagyobb pofon, amit a lakásvásárlók kaptak

rtl.hurtl.hu

2023. április 17. 7:27

A lakásvásárlási és -építési kedvet a magas infláció, a csúcsra érő ingatlanárak, a jelentős reálbércsökkenés, valamint a rezsinövekedés egyaránt csökkentették. De van még valami. 

A lakásvásárlást tervező emberek a legnagyobb pofont a lakáshitelek drágulásától kapták – írja az rtl.hu-nak elküldött elemzésében a Bank360.hu

A Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint három évvel ezelőtt, 2020. áprilisában a banki ajánlatok közül a legolcsóbb 20 milliós kölcsönt húsz évre 3,58 százalékos THM-mel és 115 889 forintos havi törlesztővel lehetett felvenni. Az induló kamat alapján a teljes visszafizetendő összeg 27,9 millió forint volt.

Jelenleg a legkedvezőbb banki ajánlatok THM-jei is 9 százalék felettiek, a havi törlesztőrészlet pedig még a legolcsóbb ajánlatnál is 178 ezer forint.

A Bank360.hu adatai szerint a 20 millió forintos lakáshitelért húsz év alatt több mint a dupláját, mintegy 43 millió forintot fizetheti vissza az adós az induló kamattal számolva.

Nem csoda, hogy az MNB adatai szerint februárban az új lakáshitelek összege az egy évvel korábbinak kevesebb mint a harmadára, 33,1 milliárd forintra (szezonálisan kiigazítva 42,1 milliárd forintra) esett, ami több mint 6 éves mélypont.

Nyitókép: Az épülő lakópark Budapesten. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

 

#Gazdaság#lakáshitel#törlesztő#thm

Címlapról ajánljuk