Gazdaság

Brutális: ennyibe kerülhetnek az árstopos élelmiszerek, ha újra piaci ár lesz

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 13:33

Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón beszélt arról, hogy a következő ülésén dönthet a kormány arról, hogy mit kezd az élelmiszerárstoppal.

A Hvg.hu nézett utána, mi történne, ha piaci alapon kalkulálnák az élelmiszer-ársapka hatálya alá eső termékeket. Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón beszélt arról, hogy a következő ülésén dönthet a kormány arról, hogy mit kezd az élelmiszerárstoppal: meghosszabbítja vagy kivezeti a jelenlegi hatály lejártával, vagyis április 30-e után. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a határidő előtt két héttel hoznak döntést.

Ha kivezetnék az árstopokat, aggasztó árakkal szembesülhetnének a vásárlók. Az étolajnál például 1100 forintot meghaladó az ár a gyártói márkáknál a mostani, árstopos 750 forint helyett. Ennél drágább termékeket – akár 1350 forint körüli literenkénti áron – már hónapok óta találhatunk az üzletekben, a kérdés az lesz, hogy a saját márkás, jelenleg több láncnál 600 forintnál is olcsóbb étolajak ára meddig megy fel, vetette fel a lap.

A tejnél jó eséllyel normalizálódás indulhat meg, mostanra ugyanis az alacsonyabb zsírtartalmú UHT tejek jóval drágábbak, mint az árstopos 2,8-as változat. Nehéz azonban nem észrevenni a nyerstej (és a tejtermékek) éves szinten 60 százalékot meghaladó drágulását – pusztán ezt figyelembe véve több mint másfélszeresére nőhet az árstopos tejek ára is.

A tojás piaci árszintje ugyan némileg csökkent a meredek emelkedés után, de még mindig több mint 70 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, és nagyjából annak a november eleji szinten jár, amelyiknél az árstopot elrendelte a kormány. Vagyis ha oda megyünk vissza, átlagosan 110 forint körül alakulhat a tojás piaci kiskereskedelmi ára a 80 forint körüli szint helyett.

A burgonyánál a nagybani piacon a hazai termék ára másfélszerese a tavalyinak, az importfajták pedig 25-78 százalékkal drágultak. Itt 350-500 forintos ár jöhet.

A csirkemellfilénél már 2000 forintot meghaladó feldolgozói értékesítési ár lenne a kiindulópont, ami éves alapon 30 százalékos drágulást jelent . A sertéscombnál hasonló folyamatokról írt a Hvg.hu, de természetesen mindkét terméknél értelmetlen az egy évvel ezelőtti fogyasztói árakat felszorozni, hiszen tavaly áprilisban már a kötött, a 2021 októberinek megfelelő árszint volt érvényben. Ahhoz képest pedig már 60, illetve majdnem 80 százalékos drágulásról beszélhetünk, ennek megfelelően pedig 2300 forintot meghaladó csirkemellárral és majdnem 2700 forintos sertéscombbal számolhatunk.

A búzafinomlisztnél körülbelül 300 forint körül mozogna a piaci ár, a kristálycukoré pedig még durvábban szállna el, a világban ugyanis évtizedes csúcsokon jegyzik az alapanyag árát. Ez februárban nagyjából 500 forintos beszerzési árat jelentett a hazai kiskereskedők számára – nagyjából ennek fele a fogyasztói ár –, reálisan tehát a kristálycukornál legalább 600 forintos kilónkénti árral kellene számolni pusztán piaci számítások alapján.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Gazdaság#árstop#élelmiszer#áremelés

Címlapról ajánljuk