Gazdaság

Milyen válság? Százmilliókat kerestek a nagy magyar tőzsdei cégek vezetői

rtl.hurtl.hu

2023. április 6. 15:27

A nagy magyar tőzsdei cégek vezérigazgatói komoly összegeket tettek zsebre. Egyedül Csányi Sándornál nem tudni mennyi volt a járandósága az anyacégénél, de az kiderült, hogy a Moltól egy igen szép összeg landolt a számláján.

Hiába jött háború, gazdasági-, inflációs és energiaválság, majd a fideszes kormányok csodafegyvere, az extraprofitadó, a nagy tőzsdei cégek vezetői így is százmilliókat tehettek zsebre az elmúlt évben – derült ki a Világgazdaság cikkéből.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatójának a járandósága 29 százalékkal csökkent tavaly, ám így is 284,7 millió forintot keresett az cég élén. Az alapbér ebből 156 millió forint volt, 54 millió forintot érő részvénycsomag is nála landolt a javadalmazási programon keresztül, aztán mivel igazgatósági tag is, ezért járt 14,7 milló forint. Utóbbihoz még jött 20 millió forint készpénz és 39 millió forint összértékű részvény.

A Richternél Orbán Gábor vezérigazgató összes juttatása 5,5 millió forinttal nőtt tavaly, így 262,7 millió forintot kapott. Ebből 78 millió forint a fix tétel, majd ehhez jött még a teljesítményarányos javadalmazások, amelyek 184,7 millió forintot jelentettek összesen.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója 434 millió forintot keresett 2022-ben. Nála is az alapbér volt a kisebb tétel, 102,7 millió forint, illetve 13,7 milliót kapott béren kívüli juttatásként, a többit pedig teljesítményalapú elemek adták, 317,5 milliót.

Az OTP vezérigazgatója, Csányi Sándor kilóg a sorból, mivel a bankokra más közzétételi kötelezettség vonatkozik. Mindössze annyit lehet tudni, hogy a Mol igazgatóságának külsős tagjaként 76,7 millió forintot kapott tavaly.

Nyitókép: Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója és Csányi Sándor, a Mol igazgatóságának alelnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Mol éves rendes közgyűlésén a Budapest Music Centerben 2018. április 12-én – Fotó: MTI/Illyés Tibor

#Gazdaság#mol#richter#telekom#vezérigazgató#fizetés#juttatás#bér#hernádi zsolt#orbán gábor#csányi sándor

Címlapról ajánljuk