Gazdaság

Havonta tízezrekkel drágult a nyugdíjasok élete egyetlen év alatt

rtl.hurtl.hu

2023. március 27. 12:11

A nyugdíjasok az inflációt sokkal nagyobbnak tapasztalják a valós értékeknél.

Az Mfor cikkéből kiderül, hogy pontosan mennyivel nőtt a nyugdíjasok inflációja. A portál ezt úgy számolta ki, hogy megnézték, hogy a nyugdíjasok által legnagyobb mennyiségben és leggyakrabban vásárolt termékek ára mennyivel nőtt. Kiderült, hogy ezek a termékek (élelmiszerek) jóval az általános infláció feletti mértékben drágultak.

Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok az inflációt sokkal nagyobbnak tapasztalják a valós értékeknél.

Az élelmiszerek mellett a háztartási energia az, ami szintén felelős a nyugdíjasok (és egyben az alacsonykeresetűek) elszálló inflációjáért. A portál megnézte, hogy a különböző, alapvető élelmiszereket mennyivel lehetett kevesebb pénzért megvásárolni egy évvel ezelőtt.

A vizsgálódásba vont 20 termék nagyobb mértékben drágult egy év alatt, mint maga az élelmiszer termékkör átlaga. A KSH közlése szerint februárban 43,3 százalékos volt az élelmiszerek inflációja, ezzel szemben a nyugdíjasok leggyakrabban vásárolt termékei 48 százalékos áremelkedést mutattak egy év alatt.

– írja az Mfor.

A kenyér 98 százalékkal drágult

  • a sajt 87 százalékkal
  • a tej 85 százalékkal
  • a tojás pedig 83 százalékkal

A cukor ára stagnált a tavaly február adatokhoz képest, a legkevésbé pedig az olaj (4 százalék) és a sertéscomb (13 százalék) drágult. A legszemléletesebb adat, hogy 20 termékért egy évvel ezelőtt februárban 26 498 forintot kellett fizetniük a nyugdíjasoknak, idén ugyanezeket a termékeket 40 342 forintért lehet megvenni.

Nyitókép: Pexels

#Gazdaság#nyugdíjas infláció#infláció#nyugdíjasok#pénz#élelmiszer

Címlapról ajánljuk