Gazdaság

Hiába a háború, Magyarország másfélszeresére növelte az orosz kőolaj importját

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 5:48

Miközben Európa hatodával csökkentette azt.

Összeomlott az orosz kőolaj behozatala Európába az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta. 2021-ben még átlagosan havi 9,5 millió tonnát importáltak az EU országok, ez tavaly decemberre alig a hamaradára, 3,3 millió tonnára esett vissza, írja a G7.

A teljes uniós orosz kőolajimport visszaesése 2022-ben 17 százalék volt, egyesek azonban növelték a behozatalt: élen járt Magyarország, de Bulgária és Olaszország is rákapcsolt az orosz kőolaj behozatalára tavaly.

Bulgária tavaly 2,4-szeresére, Olaszország 2,3-szorosára emelte az orosz kőolaj importját. Magyarország is azon kevés országok közé tartozik, amelyik egyre növelte az import mennyiségét, 43 százalékos volt a növekedés. Míg Magyarországon a Molhoz köthető a behozatal megugrása, Bulgáriában orosz tulajdonú finomítókhoz. Jelentősen növelte az egyébként így is elenyésző mennyiségű orosz olajimportját Horvátország, valamint az Oroszország ellen hangosan kiálló románok és a csehek is több olajat vettek az oroszoktól.

2022 egészében azonban 57 milliárd euró volt az orosz kőolaj exportjából az EU országaitól beszedett bevétel, ami ötödével haladta meg a 2021-es értéket.

A lap szerint 

Magyarország közel megduplázta uniós részesedését az orosz kőolaj vásárlásoknál: 2021-ben az EU orosz kőolajimportjának 2,9 százalékát adta Magyarország, ami 2022-ben 5,1 százalékra nőtt.

A G7 grafikonon mutatta be az egységárakat euró/tonna értéken:

A lap a Brugel Intézet elemzése alapján arról ír, hogy miközben számos ország visszafogta orosz importját, az oroszok eladásai nem csökkentek. Az EU szerepét Kína és India vette át – ezek állnak az egyéb G7 országok mögött. Ráadásul egyre több esetben ugyanis közvetítőkön keresztül, felségjelzés nélküli hajókba öntik át az orosz olajat.

Az orosz költségvetés szénhidrogén-exportból származó bevételei, aminek túlnyomó részét a kőolaj adja, meredek csökkenésbe kezdtek 2022 decembere óta a Német Külügyi és Biztonságpolitikai Intézet (SWP) kutatójának számításai szerint.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#olaj#oroszország#szankció#kőolaj

Címlapról ajánljuk