Gazdaság

Harckocsigyárat építhet a Rheinmetall Ukrajnába

rtl.hurtl.hu

2023. március 4. 18:12

Az országnak nagyjából 6-800 harckocsira lenne szüksége.

A német Rheinmetall hadiipari vállalat tárgyalásokat folytat egy ukrajnai harckocsigyár építéséről – jelentette szombaton a Rheinische Post című lap Armin Papperger vezérigazgatóval készített interjúra hivatkozva.

A Rheinmetall lőszereket, egyéb haditechnikai eszközöket és a Németország által Ukrajnába küldött Leopard harckocsikat is gyárt, amelyeket a cég a Krauss-Maffei Wegmannal közösen gyárt.

„Ukrajnában mintegy 200 millió euróért (212,64 millió dollár) felállítható egy Rheinmetall-üzem, amely évente akár 400 Panther (Párduc) gyártására is képes” – idézte a lap Papperger szavait. „Az ukrán kormánnyal folytatott tárgyalások ígéretesek, és remélem, hogy a következő két hónapban döntés születik” – tette hozzá.

Papperger szerint míg a nyugati szövetségesek elegendő fegyvert küldtek Ukrajnának ahhoz, hogy megvédje magát, a területeik visszafoglalásához szükséges felszereléssel már nem rendelkeznek. Úgy véli, Ukrajnának 600-800 harckocsira lenne szüksége, és ennek a számnak az eléréséhez gyorsan el kell kezdeni az új tankok építését – mondta.

A vállalat részvényei januárban rekordmagasságba emelkedtek, miután Németország úgy döntött, hogy Leopard harckocsikat küld Ukrajnába – emlékeztet a Reuters.

Tavaly májusban azt írtuk, hogy a német cég Magyarország legfontosabb haditechnikai partnere, az elmúlt években több gyártóüzemet létesített Magyarországon. Fegyverrendszereket gyártanak a Magyar Honvédség részére, de exportra is termelnek. Idén februárban, amikor a honvédelmi miniszter megmutatta az irányt a haderőfejlesztés terén, már arról is beszámolhattunk, hogy Zalaegerszegen jött létre a Rheinmetall harcjárműgyára, és egy új lőszergyár alapkövét tették le decemberben Várpalotán.

Nyitókép: Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Gazdaság#rheinmetall#ukrajna#tankgyár

Címlapról ajánljuk