Belföld

250 millió euróért kamikaze drónokat vásárolhat Magyarország

Dévai LászlóDévai László

2022. május 7. 10:43

A beszállító a német Rheinmetall vállalat lehet.

A HTKA haditechnikai fórum tagjai figyeltek fel rá, hogy a magyar állam komolyan érdeklődik a német Rheinmetall vállalat által gyártott kamikaze drónok iránt – írja a Portfolio.

A német cég Magyarország legfontosabb haditechnikai partnere, az elmúlt években több gyártóüzemet létesített Magyarországon. Fegyverrendszereket gyártanak a Magyar Honvédség részére, de exportra is termelnek. A Rheinmetall negyedéves jelentésében tűnik fel Magyarország neve, a dokumentumban azokat a potenciális fegyverértékesítési megállapodásokat is felsorolják, amelyen létrejöhetnek a közeljövőben.

A jelentésből kiderül, hogy a magyar állam 250 millió euró körüli áron venne kamikaze drónokat

A Portfolio a drónok működését így magyarázza:

Ezeket az eszközöket úgy használják, hogy egy robotrepülőgép valamilyen intelligens célkeresési rendszerrel felkutatja a célpontot, majd becsapódás után a gépbe épített robbanótöltet aktiválódik, és megsemmisíti a kijelölt eszközt vagy alakulatot.

A lap szerint a Magyar Honvédség a HERO névre hallgató típusból kaphat majd, ez a vállalat vezető terméke. Ezek a drónok használhatók közepes és nagy hatótávolságú missziókra, valamint gyalogsági és páncélozott célpontok ellen.

A listán szerepel még két ismert tétel is 170 és 100 milliós értékben, ez nagy valószínűséggel a várpalotai lőszer- és RDX-gyártáshoz köthető

a lap szerint. Magyarország és a Rheinmetall együttműködése hadipari szempontból a térség egyik meghatározó üzlete lehet, mivel Magyarországon létesítik a Lynx gyalogsági harcjárművek egyik legnagyobb kapacitású gyártóüzemét, így nagy valószínűséggel mi is fogunk gyártani a környező országok számára ilyen járműveket.

Példaként a szlovák, a cseh, az ausztrál és az amerikai haderő-fejlesztési projekteket hozzák fel, amelyekben mind szerepelnek Lynx járművek.

Nyitókép: picture alliance / Contributor / Getty Images

#Belföld#kamikaze-drón#rheinmetall#magyar honvédség#németország#magyarország

Címlapról ajánljuk