Gazdaság

A honvédelmi miniszter megmutatta az irányt: a Gyula-Békéscsaba térségéből kiindulva fejlesztik a haderőt

rtl.hurtl.hu

2023. február 16. 15:49

Új cég települt az Airbus mellé Gyulára. Békéscsabán talán még a repülőteret is átépítik.

A magyar haderő fejlesztése egy stratégia szerint halad, aminek a része, hogy Gyula-Békéscsaba térségéből kiindulva fejlesztik a haderőt, a légierőt. Ehhez csatlakozik a szakképzés, az egyetemi képzés, a K+F és az infrastruktúra fejlesztése is – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter annak kapcsán, hogy bejelentette a Satys PSP Hungary Zrt. francia-magyar vegyesvállalat megalakítását csütörtökön Gyulán.

Szalay-Bobrovniczky, a dúsgazdag miniszter életútját nemrég a Házon kívül mutatta be nagy alapossággal.

 

Mint csütörtökön elhangzott, a francia-magyar cég az Airbus Helicopters Hungary felületkezeléssel foglalkozó partnere, a Békés megyei városban új gyáregységet is létrehozott az Airbus-gyár mellett.

Palkovics László, a vegyesvállalatot magyar részről létrehozó N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a védelmi képességek fejlesztési stratégiájának három fontos pillére van. Saját tulajdonú cégek létrehozása; a hadiipari eszközök javítását, karbantartását végző cégek fejlesztése; és továbbá külföldi cégekkel technológiai partnerségek létrehozása.

Palkovics szerint a technológiai partnerségeknél Magyarország biztosítja a gyárak külső infrastruktúráját, a közműveket, a logisztikát; a partnerektől a tudást, a technológiát, a piacismeretet, a piaci hozzáférést és a vállalati kultúrát várják. 

Zalaegerszegen jött létre a Rheinmetall harcjárműgyára, és egy új lőszergyár alapkövét tették le decemberben Várpalotán. A gyulai beruházás mégis kiemelkedik ezek közül – mondta Palkovics.

Magyarországon régóta nem volt repülőgépipar, az Airbus révén mégis felkerülhet az ország Európa légiipari térképére – tette hozzá.

Egy körforgalom kivételével nagyon gyorsan megépültek az infrastrukturális elemek, és a gyáraknak a munkásokat képző békéscsabai szakképzési centrum átalakítása is sikertörténet 

– fejtette ki.

Hozzátette, ígéretet tettek a békéscsabai reptér átépítésére is, aminek a tervezése folyamatban van.

Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond Gyulán, a déli ipari parkban 2023. február 16-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor.

#Gazdaság#Szalay-Bobrovniczky Kristóf#palkovics lászló#honvédelem#airbus#gyula#békéscsaba

Címlapról ajánljuk