Gazdaság

Banki feketelista: százezren tűntek el róla

rtl.hurtl.hu

2023. február 22. 6:50

Idén azonban várhatóan jelentősen nőni fog a hitelüket nem törlesztő emberek száma. 

Látványosan csökkent a banki feketelistán lévők száma, tavaly több mint százezren kerültek le róla – derült ki a Bank360.hu elemzéséből.

A BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. adatai szerint. 2021 végén még 785 ezer aktív mulasztást tartott nyilván a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), 2022 végére az ilyen esetek száma 680 ezerre csökkent.

A Bank360.hu lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint 2022 végén lezárult törlesztési moratórium nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a negatív adóslistára új nevek ne kerülhessenek fel. Emellett az is csökkenthette a feketelistás hitelek számát, hogy a háztartások egyre kevesebbszer vesznek fel hitelt.

Ez a folyamat idén megváltozhat – figyelmeztet a Bank360.hu. Januártól ugyanis véget ért a hitelmoratórium, amiben az utolsó időkre éppen azok maradhattak, akiknek a leginkább gondot okozhat a törlesztés újrakezdése.

Szintén fájdalmasan érintheti a lakossági ügyfeleket, ha megszűnik a jelzáloghitelek kamatstopja, amit egyelőre az év közepéig hosszabbított meg a kormány. A kifutása a törlesztőrészletek drasztikus emelkedésével járhat, ami sok érintettet a banki feketelistára juttathat.

Nyitókép: A Diákhitel Központ Zrt. felirata a Residence 1 irodaházon, a II. kerületi Kacsa utca 15-23-ban. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#bank#hitel#hiteltörlesztés#adós#feketelista#khr

Címlapról ajánljuk